субота, 25 жовтня 2014 14:00

На Святі Сиру і Вина у Львові гості розмітають гарячий глінтвейн, козячий сир та сирника
18

Фото: Ольга Швед

24 жовтня у Львівському Палаці Мистецтв, на вул. Коперника, 17 стартувало V Свято Сиру і Вина, яке триватиме три дні. У програмі - дегустації, кулінарні майстер-класи, музичні виступи, фестивальне караоке, презентація колекції одягу та аксесуарів з винних корків, кінопоказ, дегустація гігантського сирника, сирно-винне караоке, майстер-клас з виготовлення свічок та підсвічників. Працюватиме ярмарок, де можна буде придбати сири і вино на різний смак.

Захід розпочався із відкриття великої давильні винограду, де близько тонни винограду львівські ресторатори та відомі люди чавили ногами. Два роки тому на Святі Сиру і Вина було започатковано цю традицію виготовлення фестивального вина. Це ідеальний прес, який дозволяє видавити колір зі шкірки винограду, не розчавлюючи кісточки, що додають вину мутності та гіркоти. Цього участь в атракції брали відомі львів'яни та ресторатори Вардкес Арзуманян та Марк Зархін,Лев Підлісецький, Бернар Віллем, шеф-кухарЄвгеній Сушко, імідж-дизайнер Світлана Зозуля та директор "Свята Сиру і Вина" у Львові Андрій Сидор. 

"Близько тонни винограду ми привезли із сонячного Закарпаття, щоб спільно із друзями Свята створити фестивальне вино, яким частуватимуть гостей наступного року. Приємно, що почавити виноград ногами у Давильні винограду прийшли гості, які вже мають досвід із попередніх років, а також і нові учасники", - зазначив Андрій Сидор.

На фестивалі можна спробувати кілька десятків видів сирів, навіть ті, що виготовляються ексклюзивно і лише на Закарпатті. Пані Марія із Рахова привезла новинки – головки овечого сиру - бринзи із червоним перцем та із зеленню. Усім охочим дає куштувати. До сиру пропонує карпатську гречану медовуху.

Окрім сиру і вина на ярмарку продають рибу, мед, солодощі, органічні продукти. До сиру продають різні сорти хліба – можна купити пшеничний хліб із смаженою цибулею і сиром, із чебрецем, тмином та травами, чорний хліб із висівками, на заквасці, із додатками. Пропонують також ковбасу та сосиски із сиром, солодкі види сиру та десерти на основі козячого сиру із прянощами.

Бельгієць Бернар Віллем кілька років виготовляє козячий сир на фермі у Львівській області. На фестиваль привіз більше 15 сортів. За його виробами найбільші черги. Козиний сир виготовляють кілька господарств в Україні.

"Смак козиного сиру, який виробляється під час ферментації козиного молока, залежить від його витримки. Він може бути свіжий, витриманий, напівсухий, в золі або маринований. Свіжі сири добре підходять для приготування салатів та гарячих бутербродів. Добре витримані сири можуть ставати сухими і дуже твердими, ламкими, як пармезан. Завжди у нас популярний козячий сир "Кроттен" із зеленню та часничком, у деревному попелі, легкий сир Ріккота, твердий Дмитров'єн, Сігалон - добре витриманий в оливковій олії Кроттен, та Том козиний, який витримують півроку", - кажуть продавці продукції із ферми Бернара Віллема. 100-грамові козині сири продають від 25 гривень, головки сиру – від 300 гривень.

Вино із Закарпаття, Львівщини, Одещини, Криму та з-за кордону пропонують безкоштовно продегустувати. Винороби привезли виноградне, вишневе, сливове та навіть кавове вино. Найбільш популярним на святі був гарячий глінтвейн із спеціями, його вартість – від 15 гривень. У холодну погоду люди купували його до солодких сирників або сирних асорті.

Щодня на Святі Сиру і Вина діє шоу-майданчик кухарів. Дизайнер Сергій Ткачук спеціально до Свята представив цікаву інсталяцію з винних корків та запрезентував картину із 1224 винних корків.

На сцені у денній програмі дітям запропоновано розваги, фокуси та конкурси від клоунів та акробатів. Спеціально до V Свята Сиру і Вина виготовила сирні свічки, які за формою, кольором нагадуватимуть справжній сир.

Традиційно на Святі Сиру і Вина у суботу відзначать День The Beatles, а у неділю - День Сирника.

 

Зараз ви читаєте новину «На Святі Сиру і Вина у Львові гості розмітають гарячий глінтвейн, козячий сир та сирника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути