пʼятниця, 18 жовтня 2013 07:15

"За три роки на Святі сиру і вина п'яних ще не бачила"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.unian.net
  Сировари виставляють шматки сиру та конди­тер­ські ви­роби у ви­гляді мишей на Святі сиру і ви­на у Львові 19 жовтня 2012-го. Цьогорічний фестиваль розпочинається сьогодні, 18 жовтня, й триватиме три дні. На ньому представлять найкращі сорти сиру та найвишуканіші вина з різних країн
Сировари виставляють шматки сиру та конди­тер­ські ви­роби у ви­гляді мишей на Святі сиру і ви­на у Львові 19 жовтня 2012-го. Цьогорічний фестиваль розпочинається сьогодні, 18 жовтня, й триватиме три дні. На ньому представлять найкращі сорти сиру та найвишуканіші вина з різних країн

—?Цього року втретє з кумою їдемо на Свято сиру і вина у Львові, — розповідає економіст 46-річна Алла Жукова з Донецька. — Розклад відпусток не змінюється, тому завжди припадає на ці числа. У серпні забронювали квитки до Львова й місця у готелі "Львів". Торік зупинялися в "Опері", але тоді фірма компенсувала нам житло, бо оформила як відрядження. Найдешевший номер там коштує від тисячі гривень. Цього року обрали "Львів", бо бачили його у програмі "Ревізор". Номер на двох коштує трохи менше 450 гривень. Завжди беремо зі сніданком, бо в готелях варять смачну каву й добре обслуговують. Торік ми ще приїжджали на свято кави, але нам не дуже сподобалося, бо солодощі й лікери дорого коштували, та й скільки можна випити кави за день.

Цьогоріч фестиваль розпочнеться 18 жовтня. Триватиме три дні. У програмі — і майстер-класи, і вистави. Подруга хоче сходити на кулінарний майстер-клас, але я не піду. Позаторік там учили маринувати м'ясо в червоному вині й доливати бульйон у різотто. Кухар якогось ресторану майже годину розповідав, як правильно компонувати сирну тарілку. Порахувала, що така тарілка коштуватиме, як весь мій святковий стіл. Краще сходжу за цей час у якийсь ресторан.

Якщо хочеться скуштувати ­сирів, то треба їхати на це ­свято. Приїжджають сировари з усієї України. Торік сподобалися козячі сири з ферми у Львівській області. Накупила майже на 900 гривень, усю відпустку заїдали ними вино, додому привезла половину. Хотіла замовити ще партію, але вони продавали тільки великі головки. Казали, що орієнтуються на спів­працю з ресторанами. Подруга купила три кілограми пармезану в сироварів із Вінниччини і ще якісь італійські сири, вона розбирається в них. Казала, нічим не гірші від тих, що в Італії. У готелі радили пошукати закарпатську бринзу. З вином вона не дуже смакувала, але ми взяли по літрі, щоб додавати до страв удома. Чоловік, який її продавав, кожному дарував маленьку банку меду. Сподіваюся, цього року він знову буде.

Шукатимемо ятку винороба з Одеси Крістофа Лакарена. Торік у нього було смачне молоде вино. На продаж привіз небагато, тому домовилися, що перешле мені з дому в Донецьк. Що приємно, самі заплатили витрати по доставці. На святі вони були єдиними, хто не обмежував кількість безкоштовних бокалів. Також мали смачну моцарелу, але нам не вдалося купити, бо перед нами для ресторану забрали все, що було. У решті яток після першого бокалу питали, якого вина хочемо купити. Коли просили спробувати ще якесь, ввічливо відмовляли. Це навіть і добре, бо п'яних за три роки я на святі не бачила. У наметах сироварів, як правило, давали скуштувати два-три шматочки, а тоді чекали на замовлення. Ми взяли дві тарілки по 25 і 30 гривень, і нам вистачило на весь день. На дегустації не записувалися, бо хотіли спробувати й італійського, і закарпатського, і грузинського вин. Багато продавців, якщо брати два бокали, пригощали закусками. Знайомі ходили на дегустації, залишилися не дуже задоволені, бо було мало сортів вина і по два шматочки сиру.

Обов'язково раджу сходити на майстер-клас миловаріння. Решта майстер-класів цікаві більше дітям. Торік розписували вином тканини й папір. Цікаво, але таке саме можна робити вдома акварелями. Цього року обіцяють гончарні майстер-класи. Також у програмі бачила показ моделей одягу з винних корків. Спочатку посміялася, а тепер думаю, що цікаво подивитися.

Цього разу триматимемося подалі від караоке, бо торік я співала чотири пісні, а подруга знімала на телефон. Після кожної пісні давали бокал вина. Коли подивилася тверезою, стало соромно. Плануємо подивитися виступ танцівників зі смолоскипами.

Починати відпустку зі Львова зручно, бо близько добиратися на Закарпаття чи в Івано-Франківськ. Нам пропонували путівку в Яремче зі знижкою, але ми купили спа-тур в Ужгород. Від Львова добиратися трохи більше шести годин.

15 гривень коштує квиток на Свято сиру і вина. У його вартості — ­бокал вина.

Дегустація коштує від 50 гривень

Цьогоріч дегустації вина проходитимуть у Палаці мистецтв на вул. Коперника. Зареєструватися можна на сайті чи купити квиток на місці. Дегустація вин від компаній "Вина Гулієвих" і "Колоніст" коштуватиме по 100 грн. Скуштувати продукцію винороба з Закарпаття обійдеться у 50 грн. Шість сортів червоних вин Італії, Іспанії та Франції можна спробувати за 60. На 10 грн дорожче обійдеться дегустація чилійських вин. До напоїв організатори пропонують сири та сухе італійське печиво.

Зараз ви читаєте новину «"За три роки на Святі сиру і вина п'яних ще не бачила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути