вівторок, 21 червня 2016 16:28

"На депозитах міської ради 600 мільйонів. Садовий не кине їх на Грибовичі", - Микола Савельєв

"На депозитах міської ради 600 мільйонів. Садовий не кине їх на Грибовичі", - Микола Савельєв

Закриття Грибовицького сміттєзвалища не вигідне владі Львова. Про це заявляє львівський кримінальний журналіст Микола Савельєв. Він є редактором міської комунальної газети "Ратуша", тому багато років відслідковував це питання. Своїми висновками поділився з Gazeta.ua.

Усі говорять, що до Львова приходили і були відхилені 43 інвестори для сміттєпереробного заводу. Звідки така інформація?
- Депутат Львівської обласної ради Дем'ян Малярчук приводив до міського голови 2 фірми, екс-депутат обласної ради Зеновій Бермес – теж 2. Ще 2-є депутатів міської ради пропонували 3 фірми, я - 1. Серед зацікавлених були норвежці, австріяки, італійці. Частина з цих фірм були з сумнівною репутацією. А частина - давно на ринку сміття. Так, деякі хотіли підвищити міщанам ціни на вивіз сміття, але фірми давали певні гарантії.

Отож бездіяльність щодо закриття Грибовицького сміттєзвалища – таки вина міського голови?
- Найпоказовішою є історія з фірмою "Гафса". Вона і зараз на ринку сміття. Їй спочатку дозволили працювати. Організація провела труби в сміття, через них виходив метан. Частково провела рекультивацію і повернула собі кошти, згідно Кіотського протоколу. Сміттєзвалище під час її роботи не диміло, метан виходив трубою і горів одним факелом. Але цю фірму зі сміттєзвалища просто випхали. Львівська міська рада подала позов у суд і виграла його. Ніби-то фірма робила щось незаконно. На відкриті труби знов насипали сміття. Після цього почалося накопичення метану під землею. Це і призвело до величезної трагедії, через яку загинули люди.
А в Ужгороді "Гафса" зробила з міського сміттєзвалища лялечку. Засипали ґрунтом. Засіяли травичку, зверху баранчики пасуться. Зараз "Гафса" судиться, щоб повернутися до Львова.

Але чи можна говорити про одноосібну вину мера? Багато питань вирішує міська рада.
- Депутати можуть привести до мера інвестора. Тоді з ним проводить переговори він. І вирішує, пускати його чи ні, вести подальші переговори, чи припинити листування.

З 2006 року мер жодного разу не звернувся до обласної ради за новою ділянкою для полігону побутових відходів. Бо це сміттєзвалище не можна назвати полігоном, це звичайний смітник. Полігон повинен мати основу з глини, щоб не просочувалася вода. Отож, мер не був зацікавлений в будівництві нового сміттєзвалища чи заводу з переробки сміття.

Він робив усе, щоб вирішення цієї теми відстрочувати. Бо інакше треба було місту вкласти величезні ресурси – і час, і гроші. А попіаритися на цьому не дуже вигідно. Основний електорат мера - не у Грибовичах, а у Львові. А львів'яни у повсякденному житті не дуже переймаються, яке там сміттєзвалище і куди вивозять їх відходи. А от зробити нові лавочки, велодоріжки, квіти посадити, свято пампуха – так, це показує присутність роботи міської ради. На депозитах міської ради зараз 600 млн. Це дуже багато. Садовий не наважиться кинути їх на Грибовичі. Бо тоді він не зробить ряду інших красивих проектів.
Організувати трамвай на Сихів - оце показна робота. Хоча якби провели у Львові референдум з явним питанням: що робимо в першу чергу – трамвай на Сихів чи закриття Грибович, то люди би проголосували за смітник. Здоров'я таки міщанам важливіше, а з Сихова в центр ніхто пішки не ходить. Якщо ж мер зробить переробну лінію, доведеться підіймати тарифи за сміття. Це вдарить по його іміджу. Прокуратура заборонила сміттєзвалище, Садовий скасував через суд рішення прокуратури.
Нарешті вся Україна побачила, що не все у Львові так гарно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через трагедію в Грибовичах на овочевих ринках погіршився торг

Чим може бути вигідне звалище?
- На смітнику тихенько робилися свої справи. ЛКП "Збиранка", що складає сміття в Грибовичах, - львівське підприємство. За його роботу відповідає керівник "Збиранки" і міський голова. Там незаконно сортували сміття безпритульні, місцеві жителі. Це все реалізовувалося за готівку на місці, щодня. Хто би таке пропустив повз себе? Ну, напевне, контролювала рух коштів "Збиранка". Тому вигода очевидна.
Кислі гудрони на вивозилися, їх можна використовувати при виробництві асфальту. Вони ж і завозяться. Чіткого обліку немає. По домовленості.
Сміттєвоз у місті має всередині прес. Він може зжати сміття, а може просто вільно закинути і везти на смітник. Відповідно – зробити 1 ходку або 3. А це ж – гроші на бензин. Машини не зважують. Я можу привезти куб, а сказати, що привіз 10. Це відображається на тарифах за вивіз сміття.

Селяни мали свою користь?
- Вони шантажували місто і щось із того отримали - водогін, освітлення. Садовий їм кидав подачки. А частина свіжої капусти на ринках Львова – з Грибович і сусіднього Малехова. Воно горіло завжди, крім періоду, коли працювала "Гафса". Скільки ішло в повітря. Це будуть викидні і рак простати. Віктора Ющенка діоксином травили.

Чи могла Жовківська районна рада самостійно вирішувати питання закриття?
- Ні. Їхня земля, підприємство – львівське, вони не можуть вирішувати його долю. Могли звернутися в суд про закриття звалища. Що й було, смітник заборонений судом уже давно. Однак на це ніхто не зважав і далі возять. А це – хіба не порушення закону?

Зараз ви читаєте новину «"На депозитах міської ради 600 мільйонів. Садовий не кине їх на Грибовичі", - Микола Савельєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути