середа, 29 жовтня 2014 12:36

Львів'янин самостійно виробляє електрику та продає державі
6

Фото: Вікторія Цимбаліста

Щоб зекономити газ, освітити та утеплити своє помешкання, 50-річний Роман Баб'ячок із села Солонка, що в передмісті Львова, встановив у себе на господарстві цілу сонячну енергетичну станцію. Став першим в Україні, кому вдалося не лише виробляти електричну енергію, але й продавати її державі.

Боб'ячок мешкає на окраїні села Солонки. На його подвір'ї встановлені вуличні ліхтарі, працюють два невеличкі фонтанчики з освітленням. По-під хатою на рівні другого поверху, змонтовані 5 секцій сонячних вакуумних колекторів. На будівлі кухні з південної сторони - кілька десятків сонячних фото-панелей. Вони генерують електроенергію, яка утворюється під впливом сонячного проміння. А за допомогою спеціального інвектора перетворюється в мережеву напругу 380 Вольт.
На стовпі біля воріт встановлено спеціальний лічильник. Він контролює скільки кіловат енергії господар виробив, та скільки продав обленерго.

"Моя станція, від якої тепло, світло і гроші. Продаю енергію за 3,89 гривні. Це так званий "зелений" тариф, встановлений державою за електроенергію згенеровану альтернативними джерелами, - розказує господар. - Ця 10-ти кВатна станція, обійшлась мені в 18 тисяч доларів. За років три-чотири окупиться повністю. Далі можна буде мати безплатне тепло, енергію в домі і заробляти в держави, продаючи їй надлишок. Стараємося зараз якомога більше енергії економи, тоді можна більше продати. Це дуже вигідна інвестиція. На цьому ніколи не втратиш. На сонячні панелі є гарантія 25 років. За цей час її потужність зменшується лише на 12%. За цей час на систему можна поставити ще чотири панелі і все знову працюватиме як нове".

Сонячну електростанцію чоловік почав зводити весною цього року. Крім сонячних вакуумних колекторів та панелей, в будинку в господаря розташована ще й ціла міні-підстанція. Апарат, який генерує енергію та комп'ютер, на якому можна спостерігати за системою, регулювати, а також визначати активність сонця в ті чи інші дні. У ванній кімнаті Романа, стоїть бак для нагріву води, звідси й виходить ціла система опалення. За допомогою під'єднаних труб, сонце нагріває воду в баку, а вже вона обігріває цілий будинок. В такий самий спосіб в домі є й гаряча вода.

"На встановлення всіх цих панелей та генераторів, пішло не так багато часу, як на оформлення всієї необхідної документації. Потратив рік, аби зрештою таки добитися від держави права продавати їй енергію. Закордоном такі справи заохочуються державою, а в нас навпаки. Складається враження, що насправді ніхто не зацікавлений аби була економія газу і щоб можна було знайти йому альтернативу. Зараз в середньому продаю обленерго 1000 — 1400 кВат енергії в місяць. За це маю 3,5- 4 тисячі гривень. Все залежить від кількості сонячних днів. Наприклад останній місяць літа був не дуже сонячний, енергії вдалось отримати і продати менше. У вересні сонце було більш активне, тому заробив більше", - додає Баб'ячок.

Проектуванням сонячної станції Баб'ячок займався сам. Чоловік багато років цікавиться темою енергозбереження. Сам змонтував також електроскутер Який може розганятися до 40 кілометрів на годину, при тому, заряджаючись, брати енергії не більше, ніж кілька електричних лампочок. В планах Романа є також продумати та виготовити власну модель електромобіля. На якому можна було б розганяти швидкість, як у звичайних бензинових авто, проте значно економити, не використовуючи паливо.

Зараз ви читаєте новину «Львів'янин самостійно виробляє електрику та продає державі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути