Ексклюзиви
понеділок, 15 червня 2015 20:08

Конфлікт довкола реконструкції площі Святого Юра у Львові закінчився штовханиною
18

Фото: Ярослав Тимчишин

15 червня У Львові на площі Ринок під входом до мерії активісти ГО "Врятуй сквер Св. Юра" провели мітинг "Пам'ятнику – так! Руйнуванню скверу – ні!". Організатори зібрання мали за мету довести до мера Андрія Садового, депутатів Львівської міської ради та головного архітектора Львова Юліана Чаплинського свою незгоду з руйнуванням історичного скверу поблизу собору Святого Юра. Справа в тому, що існуючим проектом зведення пам'ятника митрополиту Шептицькому передбачено перенесення дороги на площі Святого Юра і як наслідок зрізання значної кількості цінних дорослих дерев у історичному сквері поблизу майбутнього монументу.

Організатор ініціативи "Врятуй сквер св. Юра" Антон Савіді повідомляє, що громада не проти встановлення пам'ятника, але проти переносу дороги і недоцільного використання 32-х млн. грн. із бюджету на благоустрій площі.

"Ми виступаємо за гідне вшанування пам'яті митрополита Андрея Шептицького, за встановлення йому нормального пам'ятника і відновлення скверу. Проте хочемо, щоб влада міста дослухалася нашої думки і не витрачала 32-х млн. грн. на спорудження величезного монумента та зрізання дерев", – наголосив Антон Савіді.

Отже активісти ГО "Врятуй сквер Св. Юра" принесли під стіни міської ратуші зрубані гілки, з яких влаштували інсталяцію, яка символізувала знищення зелених насаджень, та плакати із закликами припинити руйнування історичного міського середовища. Перед входом до ратуші розвісили фото із зображеннями існуючого жалюгідного стану історичної спадщини митрополита Шептицького. Апелювали до того , що влада не хоче займатися доглядом за існуючими спорудами, створеними за підтримки митрополита. Також планували передати звернення до представників міської влади та головного архітектора.

Проте невдовзі анонсований мирний мітинг "Пам'ятнику – так! Руйнуванню скверу – ні!" було перервано членами організації "Воля", які вбачали в діях ГО "Врятуй сквер Св. Юра" зрив встановлення пам'ятника Шептицькому та небажання віддати належну пошану митрополиту. Вони заявили що повністю підтримують проект реконструкції площі перед собором Святого Юра та створення паломницького центру перед собором.

Вісімдесятирічна парафіянка УГКЦ Віра Габалевич прийшла підтримати перенесення дороги для збільшення площі перед собором.

"Це робить рука зверху, щоб нас роз'єднати. А нам цього не треба. Ми ж українці. Мені подзвонили і сказали, що сьогодні буде реванш проти пам'ятника. Це все неправильно. Молоді люди – не свідомі, вони не знають, що роблять. У сквері не буде вирубано дерев. Навпаки – там буде прекрасне місце для відпочинку для всіх львів'ян, як це було за часів Австро-Угорщини", – каже старенька.

Через декілька хвилин присутні перейшли від дискусій до криків, взаємних образ та локальної шарпанини. Члени організації "Воля" кричали що мітинг замовний та проплачений, а захисників скверу називали дітьми кагебешників та енкаведистів. Міліціонери розділили кордоном сторони конфлікту. Самих активних забіяк виводили з гущі протистояння.
Суперечки довкола скверу вмить остудила несподівана злива. Громадяни, які щойно готові були з кулаками відстоювати свої думки, спільно поховалися від дощу під стінами міської ратуші. Вимокши до нитки вони вже цивілізовано і культурно вели дискусії що до подальшої долі скверу Св. Юра.

Після мітингу організатор ініціативи "Врятуй сквер св. Юра" Антон Савіді заявив що їх організація планує звертатися у ЮНЕСКО для порятунку історичного скверу.

Зараз ви читаєте новину «Конфлікт довкола реконструкції площі Святого Юра у Львові закінчився штовханиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути