неділя, 21 серпня 2016 22:37

Греко-римська боротьба, куліш та рекорд України – як минуло свято Піддубного на Черкащині
15

Фото: Андрій Чернега

У честь 145-річчя із дня народження легендарного силача Івана Піддубного відбулися змагання із армреслінгу, греко-римської боротьби та гирьового спорту. На Всеукраїнське свято у селі Красенівка Чорнобаївського району Черкаської області 20 серпня приїхали близько 2 тисяч людей.

О 9:00 у центрі села на вулиці І. Піддубного встановили сцену і арену для боїв. Поряд на великому екрані показують документальний фільм про силача. Люди сидять на довгих дерев'яних лавах.

За сільрадою пригощають безкоштовним кулішем, вареною кукурудзою, юшкою.

"Наварили 120 літрів юшки. Пригощаємо всіх безкоштовно – це ж свято. Іваном Піддубним гордимося. Вже більше 30 років приїздимо. Раніше було веселіше, бо людей більше", – Іван Меланченко помішує страви у двох великих казанах.

Зі сцени оголошують про офіційне відкриття свята. Називають імена почесних гостей – посадовці, місцеві підприємці, спортивні чемпіони. Також на захід запросили цьогорічного срібного призера Олімпійських ігор у стрільбі із пневматичної зброї Сергія Куліша з Черкас.

"Піддубного називали "королем борцівського килима", "чемпіоном чемпіонів", "Іван непереможний". Це символічно, що свято відбувається напередодні 25-ї річниці Незалежності, яка уславлена людьми сильними фізично і високодуховними", – говорить у мікрофон Сергій Джоболда, голова Чорнобаївської РДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тарас Шевченко брав різку і казав хлопцям: "Неси сала і хліба"

Автор: Андрій Чернега
 

На ярмарку продають короваї, вишиті рушники, домоткані доріжки, вироби з дерева.

"Роблю доріжки із конопель більше 40 років. Воно натуральне, дихати легко. Одна жінка в Каневі взяла, щоб всі килими в хаті замінити. Я онуків навчила ткати. Верстату вже сотня років є. Сусіди викинули його, щоб порубать. Цілу зиму лежав надворі. Навесні побачила, просила сусіда віддати. Каже, що хотів на дрова. Я замість нього абрикосу дала порубати", – Олена Січкар із села Малі Канівці сидить за старовинним ткацьким верстатом. Одягнута у вишиванку і спідницю, яким близько 100 років.

У музей Піддубного черга. Спочатку пускають посадовців. У кімнатах висять портрети чемпіона та його родичів, родинне дерево, єдина річ, яка вціліла із батьківської хати борця – стілець із різьбленою спинкою.

"У Піддубного була сестра дуже файна молодичка, така невгамовна. Візьме картуза, підніме клуню і засуне туди. Каже жениху: "Забереш катуза, тоді прийдеш". Доводилося хлопцю за могорич наймати ще шістьох, щоб ту клуню підняти. Потім вийшла заміж за п'яничку. Як нап'ється, на плече його покладе і додому принесе", – розповідає Петро Долгополов, майстер з різьби по дереву. Продає дерев'яні іграшки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Черкасах можна спробувати вегетаріанську піцу

Автор: Андрій Чернега
 

О 12:00 починаються змагання "Найспортивніше село – 2016". Потім виступи гирьового спорту. Встановлюють всеукраїнський рекорд із підняття 32-кілограмової гирі – спортсмен Микола Ткачук з Києва за 10 хвилин робить 172 рази.

У 17:30 розпочинають богатирське шоу "Найсильніша людина свята – 2016". Перемагає Роман Науменко з Красенівки. Другим стає Віктор Качур із сусіднього села Богодухівка.

"Іван Піддубний мене надихає бути кращим серед кращих. Він мій родич по батьковій лінії. Був незламний духом. У паспорті переправив "Поддубний" на "Піддубний", і національність із росіянина на українця. Йому неодноразово пропонували гроші за поразку, але був непродажним. Зараз таких сильних як Піддубний немає. Сьогодні спорт – це гроші і шоубізнес. А тоді – це було за державу і національність", – спортсмен Роман Науменко одягнений у футболку із портретом відомого родича. Готувався до змагань 4 місяці.

Автор: Андрій Чернега
 

Переможці отримують грамоти, медалі та грошові винагороди. Після 19:30 розпочинається святковий концерт і танці.

Нагадаємо, Іван Піддубний борець родом із Красенівки виграв у близько двох тисяч боїв. Розпочав спортивну кар'єру у 24 роки. Мав чудову координацію рухів, блискавичну реакцію, йому легко давалися складні комбінації прийомів. Впродовж 40 років виступив у 100 містах Російської імперії і 50 зарубіжних країнах.

Зараз ви читаєте новину «Греко-римська боротьба, куліш та рекорд України – як минуло свято Піддубного на Черкащині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1635
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути