понеділок, 11 листопада 2013 11:33

Заставне житло, бабусі або віртуальний будинок - чотири способи придбати квартиру в столиці за півціни

Наші ціни на квадратні метри залишаються чи не найвищими в Європі, пише Взгляд. Купити власне житло не кожному по кишені, але є кілька способів придбати квартиру по дисконту.

Квадрати разом з господарями

Один з найпоширеніших способів заощадити - придбати заставне житло. Купити таку квартиру можна з аукціону чи безпосередньо у банку.

Перший варіант, за словами ріелторів, більш проблемний для покупця, оскільки банк продає квадратні метри разом з господарями. Тобто виселяти їх в більшості випадків доводиться через суд.

"Крім того, за таке житло доведеться позмагатися на відкритому аукціоні. - розповів президент Ріелторської палати України Віктор Несін. - Є ще варіант: банк продає вже переоформлене на себе житло. Проблеми з ним - велика рідкість. Але і знижка складе не більше чверті від ринкової вартості".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30% скарг на рейдерство припадає на ринок нерухомості

Старенька в доважок

Можна підписати договір довічного утримання та доглядати за дідусем або бабусею в обмін на квартиру після їх смерті. В інтернеті можна знайти багато компаній, які самі знайдуть для вас нужденних, правда, з вас попросять від 15 тис доларів за послуги.

"Зв'язуватися з такими компаніями я б не радив, - каже Несін. - Вони обіцяють стареньким золоті гори, а реалізовувати обіцяне доведеться тому, хто погодився доглядати за господарями".

Краще самому знайти власника квартири, який потребує опіки, і за допомогою юриста підписати контракт, в якому будуть вказані всі обов'язки аж до дрібниць.

Зіпсувати нерви зможуть родичі, які казна-звідки з'явилися. Але далі скандалів і судових позовів справа заходить рідко. Феміда частіше стає на сторону власника.

Автор: Фото: Взгляд
 


Віртуальний будинок

Намагаючись купити квадрати подешевше, багато поспішають на первинний ринок. Купуючи квартиру на рівні котловану, можна заощадити до третини її ціни. Однак чим довше термін завершення будівництва, тим більше ризики залишитися один на один з довгобудом.

"На стадії будівництва покупець віддає гроші в обмін на обіцянку завершити зведення будинку. - пояснив столичний ріелтор Артур Пилипчук. - Ніяких гарантій, що це буде зроблено, ніхто не дасть. Навіть найбільші забудовники можуть зіткнутися з фінансовими проблемами".

Кімнатне випробування

Єдиний варіант заселення відразу після покупки - придбання кімнати. Крім побутових незручностей, властивих такого роду житла, низька ціна може пояснюватися наявністю неприємних бонусів у вигляді скандальних або галасливих сусідів, додаткових претендентів на метри в квартирі або судовими позовами навколо житла.

Якщо купуєте на останні гроші - не ризикуйте, каже керівник АН "Валіон" Артур Пилипчук:

Придбати житло за ціною нижче ринкової без ризику неможливо. З-за проблем з квартирою в її майбутніх господарів можуть виникнути неприємності. Нормальну нерухомість ніхто не стане продавати за заниженою вартістю.

У більшості випадків придбання житла за дешево не передбачає моментального заселення. Новобуд, як правило, здають із запізненням. На виселення через суд потрібен час. А при договорі довічного утримання господарі можуть жити довго і щасливо. Тому потрібно бути готовим до витрат на оренду.

Купувати такого роду краще житло для інвестицій. Якщо ви вкладаєте гроші в кілька об'єктів з бажанням заробити, втрати на одному з них не стануть для вас критичними.

Зараз ви читаєте новину «Заставне житло, бабусі або віртуальний будинок - чотири способи придбати квартиру в столиці за півціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути