вівторок, 09 липня 2013 17:13

Вартість житла в Україні невиправдано висока, що не відповідає доходам громадян - банкір

Вартість житла в Україні невиправдано висока, що не відповідає доходам громадян - банкір
Реальні угоди на первинному ринку нерухомості часто укладаються за нижчими цінами, ніж декларують забудовники. Фото: finanso.blogspot.com

Сьогоднішня вартість житла у країні неадекватно висока порівняно з реальними доходами українців.

Так вважає Ірина Князєва, заступник голови правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії".

За словами банкіра, реальні угоди на первинному ринку нерухомості часто укладаються за нижчими цінами, ніж декларують і рекламують забудовники. Найчастіше у ціні закладена вартість кредиту. Забудовники, у зв'язку з відсутністю валютного кредитування, змушені повністю його переводити на свої плечі, встановлюючи доларову ціну на квадратний метр і даючи 5-7-річну відстрочку платежу.

"Тому насправді ціна значно менша", - пояснює Князєва.

При цьому вартість житла в Україні неадекватно висока порівняно з реальними доходами населення, підкреслила банкір, додавши, що важливі не просто реальні доходи населення, а офіційні доходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада каже, що 2013-го "доступне житло" вже отримали близько тисячі сімей

"Це велика проблема. Крім того, існує дуже багато викликів юридичного характеру, що стримують кредитування на ринку", - зазначила експерт.

На думку заступника голови правління "Ощадбанку" Антона Тютюна, варіантом виходу для України (і значним фактором пожвавлення економіки у цілому) може бути будівництво соціального житла, що є свого роду прототипом "хрущовок".

"Це житло побудоване за дешевими технологіями, типового плану, яке коштуватиме 4 тис. грн/кв. м, де прибрані всі хабарі, корупція, де безкоштовно забудовнику даються ділянки з відводом усіх комунікацій і т. д.", - зазначив він.

Банкір також додав, що соціальне житло трохи наблизить вартість квадратного метра до доходів населення, а банки у свою чергу будуть із задоволенням цей сегмент кредитувати.

Зараз ви читаєте новину «Вартість житла в Україні невиправдано висока, що не відповідає доходам громадян - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути