пʼятниця, 04 липня 2014 14:03

У декоративних ставках в саду розводять японських коропів
6

Водойми в декоративних садах прикрашають ландшафт.

Ставок. Найпоширеніший вид штучного водоймища в садах і парках. Це непротічна водойма довільної форми і розміру. Вода в ньому очищується штучно, береги зміцнюються і оформляються камінням або галькою, по берегах висаджують рослини. У ставку часто розводять риб, наприклад, декоративних японських коропів.

Болітце. Це водойми зі стоячою водою і водяний рослинністю. Виглядають вони дуже стильно. На відміну від ставків, болітця, як правило, невеликого розміру і основний акцент зроблено на рослинність. Камінь, гальку або пісок для декорування болота використовувати не прийнято. Висаджуючи найрізноманітніші види водяних і просто вологолюбних рослин, можна зробити таку водойму в саду казково красивою. Водяні лілії, очерети, дерев'яні містки - звичайні елементи декорування садового болітця. На низинних, дуже вологих ділянках саду з близько розташованими ґрунтовими водами, такі водойми можна зробити без застосування спеціальних технологій. Болітце буде наповнюватися водою природним способом і підтримувати штучно його потрібно тільки в посушливе літо.

Басейн. Штучне водоймище для купання. Особлива увага приділяється очищенню води, дотриманню санітарно-гігієнічних вимог. Важлива особливість - наявність обладнання для підігріву, очищення води. Може бути як над рівнем землі, так і заглибленим. Оформляється декоративною плиткою, металевими або пластиковими драбинками. Спеціальними матеріалами, що дозволяють підкреслити красу самої води. Рослини (зазвичай екзотичні - пальми, наприклад) розставляють навколо басейну в контейнерах. На березі розміщують майданчик для відпочинку, розставляють шезлонги.

Струмок. Неширокий потік води із звивистим руслом. Якщо на ділянці був виявлений хоча б невеликий потік, цей струмок може бути і природним. У всіх інших випадках це штучно створений потік води, що перекачується насосом. Особливістю струмка є його "природність": струмочок тече через весь сад або його частина, огинаючи височини і кам'янисті перепони. Камінці, галька в руслі створює дзюрчання води. Водні рослини і квітучі чагарники по берегах формують куточки дикої природи в саду. Струмок може бути оформлений як водоспад або каскад.

Водоспад - це струмок, річище якого різко обривається в певному місці і вода падає на цьому штучному виступі вниз. Висота водоспаду може бути різною. Для нього потрібні перепади рельєфу місцевості. Залежно від розмірів це може бути і стрімкий потік з бризками, і тонка дзеркальна плівка падаючої води, і кілька дзюркотливих цівок.

Каскад - це свого роду струмок зі "сходинками" з каменю, він нагадує природний водоспад з кількома виступами. Вода тут рухається найбільш швидко, чутно як вона шумить, коли падає. Як і водоспад, каскад створюють на "гористому" ландшафті.

Канал. Для рівних ділянок більше підходять канали. Канал від струмка відрізняється своїми розмірами: вода тече в ньому повільно, він ширший, прямої форми і зазвичай розташовується на рівній місцевості. Канали більше підходять для великих садів, вони прекрасно поєднуються зі всілякими архітектурними елементами.

Фонтан - це декоративна споруда, в якій струмені води викидаються вгору або стікають вниз з архітектурних елементів. Для створення напору води використовують насос. Вода збирається в чашу або стікає в ставок. Розміри і форми фонтанів бувають найрізноманітніші.

Невеликі садові фонтанчики з дрібною чашею для збору води найчастіше використовують для декорування саду там, де є маленькі діти. Такі фонтанчики найбільш безпечні водні об'єкти.

Створити штучну водойма у своєму саду зовсім нескладно. Сучасний ринок пропонує найрізноманітніші матеріали та технічне обладнання для облаштування ставка, басейну або фонтану. Це і різні види водяних рослин, і насосна техніка, та освітлювальні прилади, та гідроізоляційні матеріали, і навіть можна купити гарні декоративні камені і гальку.

Зараз ви читаєте новину «У декоративних ставках в саду розводять японських коропів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути