середа, 29 лютого 2012 15:02

Експерт пояснив, чому кредити на житло такі дорогі

Експерт пояснив, чому кредити на житло такі дорогі

Іпотечні кредити в Україні дорогі через високі ставки за депозитами і малу частку депозитів у гривні на тривалі терміни.

Таку думку висловив виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Павло Матіяш в ефірі Першого ділового каналу.

"Пояснення дуже просте. У банків є сфера, з якої вони залучають кошти - це депозити фізичних і юридичних осіб. Зараз банки залучають депозити від 20%, то звідки можуть бути дешевші кредити? Другий аспект, думаю, у тому, що мало хто з українців несе гроші в гривні на 5-10 років в банк. Думаю, що найпопулярніші депозити - це 3-6 місяців. Ніхто не дає "довгі" гроші, а іпотека - це саме довгі гроші", - сказав він.

За його словами, відсутність "довгої" гривні спричинена також забороною на кредитування в іноземній валюті для фізичних осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні не іпотека, а банківський рекет - експерт

"Коли не було цієї заборони, то банки з іноземним капіталом мали можливість отримувати допомогу від своїх материнських європейських банків у вигляді "довгих" кредитів", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні курс євро піднявся на 1 копійку, долар стабільний

Фахівець підкреслив, що банки дуже мало кредитів видають на придбання житла на первинному ринку.

"На це у банків взагалі є певне табу. Ми мали в період кризи багато об'єктів незавершеного будівництва, які лише за допомогою Державної іпотечної установи вдалося добудувати", - розповів Матіяш, додавши, що життя іпотечного кредиту до кризи становило 5-6 років.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому кредити на житло такі дорогі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути