понеділок, 14 травня 2012 14:18

Азаров запропонував брати 10,73 гривні податку за "квадрат" загальної площі

Азаров запропонував брати 10,73 гривні податку за "квадрат" загальної площі
Справляння податку тільки з житлової площі, на думку уряду, не відповідає принципу соціальної справедливості. Фото: kivertsi.in.ua

Кабінет міністрів подав у Верховну Раду законопроект №10451, яким пропонує замінити принцип стягування податків з житлової площі нерухомості на оподаткування.

"Нормами Податкового кодексу України передбачено справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з житлової площі об'єкта житлової нерухомості.
Разом з тим, незважаючи на можливість переобладнання, перепланування житлового будинку, житлового приміщення, переведення житлових будинків і житлових приміщень в нежитлові (передпокій, хол, більярдна, тренажерний зал, сауна, басейн тощо), справляння податку з житлової площі створює ситуацію, за якої платники податків, що мають однакові за загальною площею квартири і будинки і приблизно однаковий рівень платоспроможності, платитимуть до бюджетів різні суми податку залежно від особливостей планування об'єктів житлової нерухомості", - сказано в пояснювальній записці до законопроекту, текст якого мають "Коментарі".

Справляння податку тільки з житлової площі, на думку уряду, не відповідає принципу соціальної справедливості, який є основою податкового законодавства України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поставки російської нафти на НПЗ України скоротилися вдвічі

Тепер в Кабміні пропонують, що для квартир, загальна площа яких не перевищує 240 кв м і житлових будинків, загальна площа яких не перевищує 500 кв м, ставка податку за 1 кв м не повинна перевищувати 1% від мінзарплати на 1 січня звітного року. Тобто. в 2012 році ставка податку буде 10,73 грн за 1 кв метр загальної площі квартири.

А для квартир, загальна площа яких перевищує 240 кв м і житлових будинків площею понад 500 кв м, ставка податку становитиме 2,7% розміру мінзарплати. Тобто, в 2012 році за 1 кв метр такого житла доведеться заплатити 30,19 грн.

Зараз ви читаєте новину «Азаров запропонував брати 10,73 гривні податку за "квадрат" загальної площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути