Ексклюзиви
четвер, 30 листопада 2006 17:40

Молода родина оселилася на дачі

 

Подружжя львів"ян Василь і Христина Старецькі, обом по 25 років, купили дачу в селі Бартатів Городоцького району. Звідти до центру Львова — 15 км. Минулого місяця сім"я перебралася туди жити. Старецькі — журналісти. Працюють у комерційних проектах і непогано заробляють. Але, кажуть, що у Львові придбати житло не могли.

Дачний кооператив "Сокіл-3" розміщений при трасі Львів-Шегині. Від неї до будиночка Старецьких іти п"ять хвилин. За металевою огорожею — одноповерхова кам"яниця з мансардою на 50 кв.м і 6 сотих городу. Хата збудована у півтори цегли, поштукатурена в сірий і зелений кольори. На подвір"ї — криниця, виноградник і дерев"яний туалет.

Господарі запрошують оглянути будинок. Просторий коридор, кімната та кухня обшиті вагонкою, душова обкладена плиткою. Дерев"яні сходи ведуть до мансарди. Стіни в ній також обшиті деревом.

— Нам відразу тут сподобалося, — каже Василь. — Усе продумано до дрібниць, — показує замасковані відкидні дверцята у підвал, комору, схованку для газового балона. — Попередні власники залишили нам меблі у кухні, насос, який качає воду з криниці в бак. Нагріває її міні-бойлер, вмонтований над умивальником у кухні.

У вітальні Василь закидає дрова у пічку, обкладену темним кахлем. Єдиний мінус будинку, каже, що немає газу. Топлять дровами. У коридорі поставили електричний конвектор.

Подружжя три роки винаймало квартиру у Львові. Думали купити в кредит однокімнатну квартиру. Знайшли таку на околиці міста — за $37 тис. 15 років мали б сплачувати банкові понад $400.

— Ми могли взяти кредит на 20 тисяч, — каже Василь. — Однак за такі гроші у Львові можна було купити хіба "кавалерку" – однокімнатну квартирку без коридору і вигод.

Квартири у селах поблизу Львова також виявилися недоступними. Сім"я подумувала купити землю і збудувати невеличкий особняк.

Якщо газу не проведуть — купимо електричний котел

— За 15 тисяч в селі Муроване продавалася непогана ділянка — 10 сотих, — веде далі. — Однак тоді нам довелося б одночасно сплачувати кредит в банку і будувати житло. Ще й винаймати квартиру. Вирішили, що й цей варіант — не для нас.

В агентстві нерухомості молодим людям порадили придбати дачу. Маклери розповіли, що останнім часом багато сімей так вирішують житлове питання.

Порадили шукати будинок, розташований близько села і дороги. Дачні кооперативи, запевнили, в перспективі можуть приєднати до населеного пункту.

— Ми об"їздили Львів довкола, — розповідають Старецькі. — Оглядали будиночки, прицінювалися. Найдорожчими були дачі в селі Оброшине Пустомитівського району — там є газ. Двоповерхову коробку пропонували за 24 тисячі доларів. Дешеві дачі в районі Рясне, біля фанерного заводу. Це майже в самому Львові — за триста метрів міська маршрутка ходить. Але дачі там якісь сумні — вулички вузенькі, темні, будиночки необжиті. Правда, дешеві — однокімнатна хатка, збудована в одну цеглу, коштувала п"ять тисяч доларів.

Подружжя натрапило на оголошення про продаж дачного будинку в селі Бартатів. Власники дачі розповіли, що жили там два роки поспіль. Запевнили, що проблем з транспортом не буде — взимку дороги від снігу розчищає трактор. Просили $19 тис.

— Договір купівлі-продажу оформили за два дні, — каже Василь. — Послуги нотаріуса обійшлися у 500 гривень. Важче було отримати кредит у банку, бо дачних ділянок під заставу не беруть.

Старецькі заставили будинок батьків, що у Мостиському районі на Львівщині. Кредит оформили на сім років під 11,3% річних.

— Перший місяць погасили 320 доларів, — продовжує Василь. — Усі наступні місяці платитимемо на два долари менше.

Сусіди по дачі втішили: сільська рада Бартатова хоче приєднати дачні кооперативи до села. Зараз збирають заяви від дачників. За рік-два житимуть не в дачному кооперативі, а в селі, переконане подружжя. Тоді зможуть відкрити номер будинку, зареєструватися. Сподіваються, що охочих там жити буде більше. Тоді й газ проведуть.

— З весни обладнаємо хату вигодами — каналізація тут уже проведена, — ділиться планами господар. — Пічку викинемо, зробимо парове опалення. Якщо газу не проведуть — купимо електричний котел. Прокладемо водогін, поставимо гідрофер. А за кілька років добудуємо на першому поверсі велику ванну кімнату, вітальню і дві дитячі на другому.

Старицькі мають однорічного сина Владислава. Місяць тому, коли переїжджали на дачу, відвезли його до батьків.

— Заберемо, коли вирішимо питання з опаленням, — кажуть. — Та й няню в селі знайти треба.

На роботу подружжя добирається своєю "ладою". Інколи — міжміськими автобусами. До вокзалу їдуть 20 хв. Міська маршрутка ще 15 хв. везе на роботу до центру Львова.

Квартири у Львові за місяць подорожчали на 15 відсотків

— Однокімнатна квартира у панельному будинку ще недавно коштувала 30 тисяч доларів, а тепер — на 5 тисяч дорожча, — каже директор львівського агентства нерухомості "Нерухомість-маркет" Тетяна Камінська, 39 років. — За малосімейки господарі  просять 32–33 тисячі доларів. Ціни ростуть шаленими темпами. За останній місяць квартири у Львові подорожчали на 15%. Продавці чекають подальшого росту цін і притримують житло. Зараз купити квартиру практично неможливо.
Тетяна Камінська каже, що багато молодих сімей, які працюють у Львові, шукають житло на околицях міста. Намагаються придбати кам"яниці не далі, ніж за 15 км від обласного центру. Сучасні одно- двоповерхові будинки коштують $100–200 тис.
— Люди все частіше шукають дачні будинки, придатні для життя, — продовжує директорка. — Для сімей, які не можуть дозволити собі квартири у Львові, це ідеальний варіант. У кооперативах біля Брюховичів ми продаємо дачні ділянки з невеличкими будиночками по 5–8 тисяч доларів. Люди купують їх і добудовують.
Недавно агентство за $75 тис. продало двоповерхову дачу на дві сім"ї біля м. Винники, одразу за Львовом. Будинок з паровим опаленням, котлом на дрова. За 50 м пролягає газова труба.

Зараз ви читаєте новину «Молода родина оселилася на дачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути