пʼятниця, 24 червня 2016 13:57

Сергій Шут: система субсидій вбиває заходи з енергоефективності

Сергій Шут: система субсидій вбиває заходи з енергоефективності

На думку почесного президента "Інституту енергоефективності України" Сергія Шута, діюча система субсидій не стимулює повсюдне впровадження енергозберігаючих технологій.

Поки в Україні буде працювати нинішня система субсидування у сфері житлово-комунального господарства, всі заходів з енергоефективності носитимуть частковий характер. Таку думку висловив почесний президент "Інституту енергоефективності України" Сергій Шут.

"Система субсидій вбиває в зародку все глобальні плани щодо впровадження енергоефективних технологій. В Україні субсидії для оплати комунальних послуг за підсумками 2015 року одержали близько 5 млн сімей. Це при тому, що уряд спочатку розраховував на показник до 4 млн. Виходить, близько 10 мільйонів громадян дотуються державою. Їм в принципі не цікава енергоефективність як така. Для одержувачів субсидії питання скорочення витрат на тепло, газ і електроенергію практично не стоїть. У них немає стимулів для економії", — вважає експерт.

На думку Сергія Шута, субсидування гальмує і розвиток державних програм енергоефективності. "Звичайно, економічна ситуація наклала свій відбиток на цю проблему. Населення зубожіло, а тарифи зросли. Держава почала компенсувати подорожчання субсидіями. Кількість їх одержувачів зросла. Зараз ця стаття "з'їдає" близько 20 млрд грн з бюджету. Для порівняння, бюджет державних заходів по збільшенню енергоефективності в цьому році не дотягує і до 1 млрд грн. Ці цифри добре ілюструють пріоритетність проблем. Але тут є і ще один момент: в минулому році бюджет заходів з енергоефективності був істотно нижче, і то його використовували всього на дві третини. Все тому, що зацікавленість в цих програмах у населення куди нижче, а у тих, хто отримує субсидії — взагалі нульова", — прокоментував експерт.

Довідка:

Інститут енергоефективності України — незалежний аналітичний центр (think tank), який займається популяризацією ефективного використання енергії як з традиційних, так і з альтернативних джерел. Головна мета центру — привести українське законодавство у сфері енергоефективності у відповідність зі стандартами ЄС і сприяти виходу України на європейський рівень в області ефективного споживання енергоресурсів.

Контакти:

04070, Україна, Київ, Андріївський узвіз, 11
+38 (044) 337-09-00
http://ieeu.org.ua
[email protected]

Зараз ви читаєте новину «Сергій Шут: система субсидій вбиває заходи з енергоефективності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути