вівторок, 14 червня 2011 06:00

З вожатими діти спілкуються англійською мовою

Автор: Фото: Ірина РЕРІХ
  У таборі ”Козацька фортеця” дівчата б’ються на палицях. Їх навчають їздити верхи, плавати на човні, орієнтуватися в лісі, робити ляльки-мотанки. Діти в таборі живуть куренями. Дівчата і хлопці — окремо
У таборі ”Козацька фортеця” дівчата б’ються на палицях. Їх навчають їздити верхи, плавати на човні, орієнтуватися в лісі, робити ляльки-мотанки. Діти в таборі живуть куренями. Дівчата і хлопці — окремо

"Торік онуки їздили до православного табору. Як повернулися, дівчат не впізнати — прибирають у квартирі, миють посуд, не сваряться і не б'ються з дітворою у дворі, — розповідає Тамара Головач із Полтави. — Життя в такому таборі зобов'язує дітей поводитися однаково добре з батьками, друзями, вчителями. Вони по-іншому сприймають світ. Не кричать перед обідом, що голодні і повара з'їдять. А навпаки, дякують за їжу. Християнство у таборі не нав'язують. Діти купаються, граються, як усі інші. Співають патріотичних пісень, а не блатних чи взагалі без всякого змісту. Старша онука стала трохи читати Біблію".

В області працюють 29 дитячих таборів. Торік їх було на чотири більше. Не відкрили через недостатнє фінансування. 16 таборів є комунальними, решта — приватні. Цього літа приймуть близько 20 тис. дітей. Більш популярними стають спортивні та профільні табори.

Спортивний табір "Козацька фортеця" розташований за селом Великий Перевіз Шишацького району. Діти живуть в наметовому містечку. Ходять у вишиванках, вчаться їздити верхи, битися на палицях, розучують козацькі пісні.

— Перші дні було важко. Табір стоїть між горами, за цілий день находишся, ввечері ніг не відчуваєш, — каже 13-річний Ігор Солдатенко з Полтави. Торік він відпочивав у таборі "Козацька фортеця". — Вчили бути справжніми козаками. Найбільше сподобалося їздити верхи, кататися човном і грати у козацький футбол. Неслухняних курінні змушували присідати чи віджиматися. Дівчата, що жили поряд з нашою палаткою, робили нам капості. Через це прозивали їх "монголо-татарами".

Із 19 липня по 2 серпня у селі Писарівщина Диканського району відкриють табір пластунів. Приймають від 10 до 22 років. Членський внесок — 300 грн.

— Буде повноцінна імітація козацького життя. Верхова їзда, основи рукопашного самозахисту, фехтування на шаблях, — розповідає регіональний представник "Пласту" Євген Янкевич, 35 років.

Можна віддати дитину у православні табори "Псел" у селі Яреськи Шишацького району і "Орля" у місті Карлівка.

— Табори живуть звичайним життям. Діти купаються в річці, проводять багато спортивних змагань, естафет. Єдина відмінність — у таборі живе священик. Він допомагає дітям розібратися у конфліктних ситуаціях, дає корисні поради, — розповідає отець Тихон. — Уранці, ввечері і перед їжею всі моляться. У неділю діти ходять до храму. За бажанням можуть сповідуватися і причаститися. Дискотек у таборі немає.

Вартість путівки визначають індивідуально. Заявку і рекомендацію оздоровити дитину підписує священик.

У таборі "Буревісник" вивчають англійську мову. З дітьми працюють викладачі з Великобританії.

— Наша мета — допомогти подолати мовний бар'єр, — каже 43-річний Євген Макаров, комерційний директор "Буревісника". — Діти займаються п'ять днів на тиждень по 3,5 години. З вожатими також спілкуються англійською. Навіть свята проводимо іноземною.

Путівки у дитячі табори на 21 день коштують від 1400 до 2400 грн. Це на 300–400 гривень дорожче, ніж торік. Найдорожчий в області табір — "Буревісник". За два тижні беруть 6,5–8 тис. грн. Путівки замовляють у таборах. Попередньо треба зателефонувати та дізнатися, чи є вільне місце.

 

На морі треба бути не менше трьох тижнів

— Школярі і дошкільнята адаптуються до нового клімату близько семи днів, — каже 45-річна Людмила Терлецька, дільничний педіатр обласної дитячої лікарні. — Для оздоровлення до моря рекомендую їхати не менше, ніж на три-чотири тижні. Режим дня має бути наближений до домашнього. У перші дні не дозволяйте багато купатися. Засмагайте до 10 ранку і після 18 вечора. Інакше можуть загостритися хронічні хвороби.

Лікар не рекомендує дітям, які їдуть на відпочинок у село, пити багато молока. Його повністю засвоюють тільки ті, в кого добре функціонує травна система.

— Якщо дитина часто хворіє на бронхіти, ангіну, вірусні інфекції, алергію, краще повезти її до моря, — продовжує Людмила Петрівна. — Морське повітря має дезінфікуючі властивості. В ньому міститься натрію хлорид, йод, селен. Обирайте південний Крим, Одесу, Бердянськ. Категорично не можна полоскати горло морською водою. Ці процедури варто проводити тільки у фізіотерапевтичних кабінетах. Для дітей із хронічними хворобами травної системи підійдуть курорти з мінеральною водою у Миргороді, Моршині, Поляні, Сваляві.

 

Зараз ви читаєте новину «З вожатими діти спілкуються англійською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути