пʼятниця, 12 вересня 2008 19:11

Священик оплакував згорілу церкву

Жителі села Городище Чорнухинщини збирають гроші на відбудову найстарішої церкви району. Дерев"яна споруда, зведена 244 роки тому, згоріла вночі 17 серпня.

— На місці старої церкви залишилося згарище, — розповідає 39-річний Олексій Солодкий, голова Мелехівської сільради, до якої належить Городище.

Церква стояла на пагорбі неподалік села. Її звів місцевий пан Горвиць. Останнім часом у храмі служив священик із села Вороньки Василь Яворський, 52 роки.

— Як церква горіла, батюшка плакав, — переказує сільський голова. — Він у ній своїми руками покрив церкву листовим залізом, проклав до неї дорогу-кам"янку. Хоча прихід був невеликий, відкривав її до кожного свята.

19 серпня на Спаса в Городищі відзначали храм. Яблука, груші та мед панотець святив у центрі села. Після богослужіння провели зібрання. Погодили, що спочатку відбудують у селі молитовний будинок. Потім почнуть збирати гроші на церкву.

— Розмістимо молитовний будинок або в старому клубі, або в дитсадку, що не працює, або в будинку, де колись відбулося останнє засідання командування Південно-Західного фронту, — говорить Солодкий. — Усі три будівлі потребують ремонту. На їх відновленні люди працюватимуть гуртом.

У церкві згоріло майже 20 ікон, яким понад сто років. Досі не встановили причину пожежі. Жителі села припускають, старий храм пограбували. Щоб приховати сліди — підпалили.

Згоріла церква була єдиною в Городищі. У Чорнухинському відділені "Райффайзен Банк Аваль" відкрили рахунок, аби зібрати кошти на відбудову храму: р/р N26005100009723, МФО 331605, код 24831409, церква Різдва Богородиці Української православної церкви, для Спасо-Преображенської Городищенської церкви.

Зараз ви читаєте новину «Священик оплакував згорілу церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути