понеділок, 02 вересня 2013 06:45

"Справлятиме нужду одна людина, зате як дома"

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Внутрішні вбиральні будують у всіх школах області за розпорядженням управління освіти. Їх установили у Диканському, Карлівському, Лубенському, Машівському, Миргородському, Пирятинському, Чорнухинському і Шишацькому районах. Здебільшого для цього відгородили частину класу або коридору.

У школі села Василівка, що під Полтавою, внутрішній туалет будують у підсобці корпусу молодших класів, бо він найближче до колодязя. На вбиральню витратили близько 50 тис. грн. Кошти виділила Полтавська районна рада.

— Роботи почали з 3 серпня. Повезло, що найшли приміщення й не треба було добудовувать туалет до будівлі, бо тоді точно ніяких грошей не вистачило б, — говорить директорка школи 43-річна Людмила Горіздра. Заходить до майбутнього туалету, розміром 2 на 1,5 м, під ногами кахель, зі стін і підлоги виведено по металевій трубі. — Менше ніж за місяць вивели водопровід од колодязя й проклали каналізацію до вигрібної ями надвірної вбиральні. Також зробили ремонт, пофарбували стіни, поставили батарею. Залишилися раковина й унітаз.

— Говорила з іншими директорами, то там бояться, що в строк не встигнуть, бо з будівельниками не повезло. Он, наприклад, в селі Ваці під Полтавою якихось хлопчиків найняли, такі безалаберні. У школі планують туалет із помпою відкривати, зізвати чиновників, батьків, дітей і урочисто перерізати червону стрічку, — говорить Людмила Горіздра. — У нас же робочі оперативно працюють. Правда, у туалеті справлятиме нужду одна людина, зате як дома.

— Тут шестеро моїх дітей учаться, я рада, що внутрішній туалет будують. У нього зайшов, закрився й зробив своє діло, як людина, — каже місцева Тетяна Аленіна, 37 років. Стоїть у затінку біля школи. — Бо у вуличному взимку мерзнеш, а восени й весною від воні задихаєшся. Кругом щілини, органи продуває, як у дитини критичні дні, то й прокладки поміняти ніяк.

Надвірний нужник стоїть посеред зарослого травою шкільного двору, стіни недавно побілені, потріскані й вищерблені, на землі шматки відколотої цегли. Має дві половини. Де жіноча, де чоловіча, не підписано. Перекошені дерев'яні двері риплять. Приміщення чисте, без запахів, у підлозі чотири широкі круглі дірки, перегородок між ними немає.

— Боюся дирки в цьому туалеті, вдруг упаду, — говорить місцевий другокласник, не називається. Із другом біжить центральною вулицю до сільського будинку культури. — У мене в хаті унітаз усередині стоїть, я туди привик ходити. Правда, коли був у першому класі, нас у вуличний туалет на екскурсію водили, показували, що і як робити, тіки все одно страшно. Тому пісяти під дерево бігаю, а все решта тіки дома, — червоніє.

— У цьому туалеті старшокласники збираються, курять, щоб ніхто не бачив, — підтримує розмову товариш. — А буває, що з учнів прикалуються, коли ті пісяють.

В селі Богодарівка Чорнухинського району замість звичайного поставили біотуалет, бо в закладі навчаються менше 20 учнів. У решті районів майже завершили роботи, все має бути готове до 1 вересня. Якщо не встигнуть, дістануть догану від керівництва області. Шкіл, які не можуть спорудити внутрішні туалети, немає. Директори коштів із батьків не збирають, їх дають сільські або районні ради.

Зараз ви читаєте новину «"Справлятиме нужду одна людина, зате як дома"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути