понеділок, 25 липня 2011 06:15

Щодня привозять хлопців зі зламаним хребтом

Автор: Фото: Сергій РИБАЛКО
  Лікарі травмопункту першої міської лікарні Полтави накладають гіпс 78-річній полтавці Лідії. Жінка впала у себе в хаті та забила коліно
Лікарі травмопункту першої міської лікарні Полтави накладають гіпс 78-річній полтавці Лідії. Жінка впала у себе в хаті та забила коліно

П'ятірку найпоширеніших літних травм визначили травматологи області. Лікарі кажуть, влітку трамвуються найбільше, бо люди стають активними — подорожчують, відпочивають, пораються по господарству. Більшість травм — побутові.

Переломи.

— За перший місяць літа тільки з переломами поступило 456 людей з області, — розповідає старша медсестра травмопункту першої міської лікарні Альона Даниленко. — Це лише на 10 переломів менше, ніж узимку, хоча в цю пору також травмується значна кількість людей. Багато полтавців падають з дерев, дахів, гаражів, часто на кінцівки впускають важкі предмети. Недавно була жінка, якій відро води впало на ногу.

Лікарі кажуть, є переломи "безглузді". У п'ятницю в міський травмпункт "швидка" привезла жителя Диканщини із розтрощеним пальцем. Розповів, що випасав гусей на подвір'ї. Сперся на сусідський паркан і повалив його, зламав палець.

— Не можна при переломі самому вправляти кістку, — каже Любомир Ткач зі станції швидкої медичної допомоги Полтави. — Розтирати її мазями, спиртом. Потрібно зафіксувати руку або ногу, щоб вона не рухалася, та викликати "швидку".

Травми спини та хребта.

Щодня до полтавських лікарень привозять хлопців зі зламаним хребтом. Лікарі говорять, це поширена літня травма. Отримують її, коли стрибають із крутого берега в річку, пірнають із тарзанки. Небезпечно це робити, коли невідомий рельєф дна.

— З друзями рєшили попригать з тарзанки, — розповідає 18-річний Олег із Полтави. — Рядом із берегом росло дерево. Я схопився за тарзанку і пригнув. Уже в польотє понімаю, що наді мною ламається гілка. Шубовснувсь у воду. Оказується, води там мені по пояс. Розсік брову, і синяцюра на півспини осталася.

Щорічно в області ушкоджують хребет до 50 полтавців. Переважно це п'яні чоловіки. Навесні та влітку число таких травм подвоюється.

— Якщо спинний мозок постраждав, людина стає інвалідом першої групи, — кажуть в обласній нейрохірургії.

На Полтавщині немає спеціалізованих відділень для лікування хворих із травмами хребта. Реабілітаційний центр є в місті Слов'янськ Донецької області.

Струс головного мозку.

Із цим діагнозом найчастіше потрапляють до лікарень діти, які через необачність батьків випали з вікон будинків.

— Окрім дітей, із вікон часто випадають товариші, які люблять алкоголь, — говорить Любомир Ткач. — Але вони везучі. Бувало, що з восьмого поверху падають і живі залишаються.

У хірургії Полтавської міської дитячої лікарні радять надійно кріпити протимоскітні сітки. Дорослий має перевірити її на міцність — спертися обома руками. Не можна вішати сітку та закріплювати кнопками. У такому випадку її по периметру слід закріпити планкою.

Опіки.

Їх переважно отримують під час консервування. Часто це діти. Був випадок, коли дитина сіла в таз із гарячим варенням.

— Якщо стався опік, треба хвилин 15 потримати рану під проточною холодною водою, — радить лікар швидкої допомоги. — Якщо обпікся варенням, то не можна його витирати, бо знімеш зі шкірою. Краще покласти вологу тканину і викликати "швидку". Не можна хапатися за аерозолі від опіків, бо вони зігрівають поверхню шкіри. Їх використовують, коли пухир уже лопнув. Самостійно пробивати пухирі не можна.

Ріжучо-рвані рани.

— Такі травми отримують найчастіше, але до нас приходять найрідше. Тільки тоді, коли вже нема вибору або вони дуже страшні, — говорить черговий лікар травмпункту першої міської лікарні, 27-річний Віктор. Прізвище не називає. — Травмуються в побуті, на підприємствах. Сьогодні привезли хлопця. Рука футболкою перемотана, весь скривавлений. Каже, відрізав на циркулярці три пальці. Є й випадковості. Кілька днів тому був чоловік, якому скло сильно розсікло ногу. Прибирав у сараї, не зауважив, як воно впало.

Медики кажуть, ці травми небезпечні. Може статися загнивання, зараження крові. Окремі рани потребують хірургічного втручання. Часто лікарі призначають таким хворим щеплення від правця.

Зараз ви читаєте новину «Щодня привозять хлопців зі зламаним хребтом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути