четвер, 17 червня 2010 18:58

Реєстрація скутера обійдеться в тисячу гривень

Автор: фото: Ігор МИКОЛАЄНКО
  Інна Філоненко із Кобеляк стала першою в районі, хто подав документи на реєстрацію скутера. На це витратила 2,5 години. Поруч з нею — експерт із ДАІ Андрій Дереча
Інна Філоненко із Кобеляк стала першою в районі, хто подав документи на реєстрацію скутера. На це витратила 2,5 години. Поруч з нею — експерт із ДАІ Андрій Дереча

1 липня закінчується термін, протягом якого власники скутерів мали їх зареєструвати в Державній автомобільній інспекції. Із перших днів липня даїшники повинні штрафувати скутеристів без реєстрації.

У Кобеляцькому, Новосанжарському, Решетилівському і Козельщинському районах досі не пройшов державну реєстрацію жоден скутер.

Першою зголосилася зареєструвати свій мопед "Хонда-Діо" підприємець із Кобеляк Інна Філоненко, 34 роки.

У Кобеляцький відділ реєстраційно-екзаменаційної роботи, за 12 км від райцентру в селі Бутенки, Інна Філоненко приїхала по обіді.

— Відвідувачів було не багато, — згадує. — Думала, швиденько зареєструють мопед і поїду додому.

Інну найперше відправили до експерта. Загадали перед тим сплатити дві суми — 84 грн та 238 грн 39 коп.

— 84 гривні пішли на рахунок "Полтава-інформ-ресурс ДП УМВС". За що — невідомо, — переказує. — 148,74 гривні — технічний огляд, 60,85 — визначення об"єму двигуна, 28,8 гривні — комп"ютерні послуги.

Після оплати з експертом Андрієм Деречею пішли до скутера. Він почав шукати на мопеді номери двигуна та рами. Аби визначити рік випуску та об"єм двигуна, почав телефонувати в Полтаву.

— Повідомив телефоном марку мопеда і номери агрегатів, — згадує Інна. — За якийсь час йому сказали, що об"єм двигуна скутера — 49 кубічних сантиметрів. А рік випуску — 1996–1999-й.

Перевірять на угон

Запитала, як це визначили, то експерт сказав, що по назві знайшли в якійсь базі даних в Інтернеті. За це я заплатила аж 90 гривень, — сміється.

Зауважує, найбільше часу пішло на те, щоб дізнатися, як писати заяву та пояснення, котрі вимагають при реєстрації скутера. Виявилося, установленої форми цих документів немає. У відділі її вигадали просто при Інні.

Документа про реєстрацію жінка не отримала. Їй повідомили, що доведеться пройти ще кілька процедур.

— Пакет документів, необхідних для реєстрації скутера, буде направлений в обласне управління ДАІ, — розповідає Олег Олефіров із Кобеляцького відділу реєстраційно-екзаменаційної роботи. Там скутер перевірять на угон. Потім доведеться заплатити за номерний знак і за свідоцтво про реєстрацію чи тимчасовий талон.

Після цього слід також заплатити за технічний огляд, за талон про його проходження і транспортний збір. Орієнтовна сума — близько 1 тис. грн.

Більшість власників скутерів переконані, що реєстрацію або скасують, або відтермінують.

Начальник Державтоінспекції Кобеляцького району Володимир Голтвянський повідомляє, що вказівки штрафувати скутеристів із 1 липня не надходило. Хоча за керування транспортним засобом без реєстраційних документів передбачений штраф до 255 грн.



Посвідчення потрібне з 1 липня

Водії мототранспорту з об"ємом двигуна до 50 куб. см посвідчення водія категорії "А1" повинні мати з 1 липня.

— Є велика вірогідність, що цю дату можуть відтермінувати, — говорить Наталія Варченко з обласної Державтоінспекції. — В 11 містах і райцентрах області, де є наші реєстраційно-екзаменаційні відділи, в автошколах можна пройти навчання і здати екзамен на категорію "А1". Якщо водій має посвідчення категорії "А", "В", отримане до 24 вересня 2008 року і він керує транспортом, може просто обміняти посвідчення, заплативши 350 гривень.

Якщо посвідчення отримане до 16 березня 2010-го, потрібно пройти 20 год. практичного водіння на мопеді в автошколі та скласти іспит. Підготовка коштує 900 грн, ще треба придбати 10 л бензину та 300 г масла.

Наталія ВІСИЧ

Мопеди перестали купувати

У магазинах, що продають скутери та мопеди, через введення обов"язкової державної реєстрацію мототранспорту з робочим об"ємом двигуна до 50 куб. см із весни впали продажі.

— У нас вони просто зупинилися. І не самим уведенням реєстрації, а тільки погрозою її введення, — говорить 56-річний Володимир Федоренко, власник магазину "Мотос" у Полтаві. — Розпродуємо ті скутери, що завезли раніше, на 20 відсотків дешевше в доларовому еквіваленті. У гривнях виходить дешевше на 5 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «Реєстрація скутера обійдеться в тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути