четвер, 29 липня 2010 17:03

Позапартійних мерів "сватає" Партія регіонів

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Мер Лубен Василь Коряк ще не визначився, від якої політичної партії йтиме на осінні вибори. Раніше він негативно відгукувався про Комуністичну партію і Народний рух України
Мер Лубен Василь Коряк ще не визначився, від якої політичної партії йтиме на осінні вибори. Раніше він негативно відгукувався про Комуністичну партію і Народний рух України

Мери обирають політичні партії, котрі висуватимуть їх на осінніх виборах до місцевих рад. Цього вимагають зміни виборчого законодавства. Лише одиниці ще не визначилися, до якої партії пристати. Жоден міський голова Полтавщини через вимушену партійність не відмовився від балотування в мери.

Про те, що Партія регіонів підтримає мера Кременчука 60-річного Миколу Глухова, вже офіційно заявив її керівник в області, губернатор Полтавщини Олександр Удовіченко, 52 роки. У вівторок Глухов показав журналістам своє нове посвідчення члена Партії регіонів. Тиждень тому Микола Глухов вийшов із "Єдиного центру". Пояснив, партія більш як рік не працює.

— Однозначно йду на вибори, — говорить Микола Володимирович. — Треба вибрати таку партію, котра матиме серйозну підтримку в депутатському корпусі та дасть змогу ним управляти.

"Регіони", на думку Глухова, сьогодні одна з найпотужніших партій, яка до того ж при владі.

— Чисельність її найбільша, — продовжує мер. — Я розділяю те, що нині робиться в державі — напрямок економічного розвитку. Тому не заперечую, що Партія регіонів буде мене підтримувати. Інші політичні сили підтримку не пропонували.

"Регіони" ж висуватимуть позапартійного мера Кобеляків 35-річного Олександра Ісипа. Вступати в партію він не планує.

Від якої політичної сили йтиме на вибори мер Миргорода 58-річний Олександр Паутов, у міськраді не кажуть. Місцеві переказують, він у приязних стосунках із Партією регіонів. Товаришує з колишнім мером Комсомольська, тепер першим заступником голови Києва, "регіоналом" Олександром Поповим.

— Планую йти на вибори від політичної партії, яка не вимагатиме квитка та агітації, — говорить мер Полтави Андрій Матковський, 46 років. — Котра не викличе алергію в учасників виборчого процесу.

Губернатор Олександр Удовіченко сказав, що на виборах мера Партія регіонів не підтримає Матковського. Оголосив про сприяння іншому кандидату — Олександрові Мамаю, лідеру громадського об"єднання "Наш дім — Полтава".

Останні три роки Андрій Матковський називає себе позапартійним. Раніше він був у Блоці Юлії Тимошенко. Днями обласне керівництво БЮТу сказало, що готове підтримати його на виборах.

Сам він каже, низка партій пропонувала йому підтримку на виборах.

Коряк із сарказмом каже, на вибори піде лише з дозволу губернатора Полтавщини

— Нікому не відмовив, бо необхідна підтримка не конкретної, а кількох політичних сил, — зауважує Матковський. — Як міський голова, зобов"язаний об"єднувати виборців.

— Багато мерів навмисне вийшли з партій, бо міський голова мусить бути господарником, незалежним від політики, — говорить мер Хорола Ігор Свириденко, 44 роки.

Він був членом "Народного Союзу "Наша Україна". Але від цієї політсили йти на вибори не планує.

— Політичну силу знайти не складно, — роздумує мер Гадяча Тетяна Савченко, 57 років. — Та це недобре, бо робить міського голову зобов"язаним партії в господарській діяльності й навіть кадрових питаннях. Уже отримала пропозицію від комуністів. Думаю.

Міський голова Гребінки Олександр Брижіцький має найбільший в області стаж на посаді міського голови — 35 років. Весь цей час він є членом Комуністичної партії України.

Значиться в Українській народній партії мер Карлівки Сергій Яковенко. Від цієї політичної сили йтиме на місцеві вибори.

Меру Глобиного 53-річному Сергію Ковніру підтримку пропонує "Сильна Україна" Сергія Тігіпка, "Фронт змін" Арсенія Яценюка, "Єдиний центр" і Компартія. До кого пристати, Ковнір остаточно не визначився.

Міський голова Лохвиці 60-річна Надія Солонець — позапартійна. Свого часу позитивно висловлювалася про БЮТ. Від кого балотуватиметься — невідомо. Солонець на цій посаді вже два скликання.

Мер Червонозаводського Віталій Сидоренко у відпустці. У міській раді говорять, із політичними партіями ще не домовлявся.

Міськголова Зінькова Микола Шум — пенсійного віку. Позапартійний, жодній політичній силі відкрито не симпатизує. Швидше за все, на вибори мера не йтиме.

Також не балотуватиметься мер Пирятина, соціаліст Дмитро Шаповал. Він під слідством. Його звинувачують у розтраті грошей, що виділили на розчищення річки Удай. Йому загрожує ув"язнення від п"яти до восьми років.

Не братиме участі у виборах мер Комсомольська Сергій Супрун, 54 роки. Його на посаду міського голови обирали позачергово. Тож працюватиме до 2011-го. Тоді й мають відбутися чергові вибори мера Комсомольська.

Категорично проти змін до закону про вибори мер Лубен Василь Коряк, 56 років.

— Усе, що заганяє людей у рамки — неправильно, — говорить Василь Васильович. — Партії нас будуть лише розділяти, хоча ми і так достатньо розділені по віку, статі, віросповіданню. Українців хіба залишилося четвертувати. Це просто здуру придумали. Я за об"єднання.

Коряк із сарказмом каже, на вибори піде лише з дозволу губернатора Полтавщини:

— Він же вважає, що всі в нього повинні питати дозволу. Якщо скаже ні — я не йтиму на вибори. Політичну силу теж виберу ту, яку скаже Удовіченко.

Коряку вже пропонували політичну підтримку Юрій Костенко, Микола Катеринчук, Юрій Кармазін. До жодної з політичних сил він поки що не пристав.

"Дрібні партії обиратимуть мери, для яких важлива ідеологія"

Політолог Андрій Окара вважає, політична сила, яку обере міський голова на осінніх виборах, покаже, що є головним у його діяльності.

— Великі політичні партії — це партії серйозного капіталу, олігархічні, — говорить. — У малих роль ідеології має велике значення. Якщо на цих виборах мер обирає політсилу масштабу Партії регіонів, БЮТу, "Нашої України" — це говорить про олігархічно-політичні ділові кола, до котрих він хоче примкнути, або підтримкою котрих скористатися. Про якусь ідеологію, політичні цінності тут не йдеться. Великі партії — це бабло, котре перемагає зло. Коли ж місцевий політик обирає партії на кшталт УНП, "Свободи", Комуністичної партії — це говорить про вагу для нього перш за все політичних цінностей.

Зараз ви читаєте новину «Позапартійних мерів "сватає" Партія регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути