Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2009 16:53

Олег Рябо 78 днів подорожував велосипедом

Автор: фото з архіву Олега Рябо
  Олегові Рябо шамани із Бурятії подарували настоянку зі змієм. Напій діє як сильний енергетик. Якщо випити більше ніж столову ложку, втрачаєш відчуття реальності
Олегові Рябо шамани із Бурятії подарували настоянку зі змієм. Напій діє як сильний енергетик. Якщо випити більше ніж столову ложку, втрачаєш відчуття реальності

Скульптор і веломандрівник 54-річний Олег Рябо із міста Комсомольськ подолав велосипедом відстань 10 170 км. Доїхав до Комсомольська-на-Амурі в Хабаровському краї Росії. Зі свого міста Рябо вирушив 25 травня, а додому повернувся 13 серпня.

— Мріяв про це ще зі шкільних уроків географії, — каже Олег Юрійович. — Готуватися почав за рік — тренувався двічі на день, щодня пробігав 10–15 кілометрів для загартовування серця. Хоча велоспортом займаюся вже сім років. У поїздку не брав великого багажу. Мав при собі запас продуктів на добу, гігієнічні засоби, змінні в"єтнамки, водонепроникний костюм. Усе це важило 15 кілограмів, а велосипед — шість.

Говорить, протягом поїздки професійний кросовий велосипед "Кольнаго" італійського виробництва, що купив за $3 тис., не ламався. Змазував тільки цеп, тричі поміняв камери на задньому колесі та один раз на передньому.

— Велосипед чорного кольору, зроблений із карбону. Свою книжку про мандрівку назву "Черный карбон мчится на восток", — зазначає Олег Рябо.

За день по рівній дорозі проїжджав 230–240 км. В Уральських горах — два дні їхав по 110 км.

У Бурятії в селі Хошун-Узур шамани із релігійної організації "Тенгері" подарували Рябо 750-грамову пляшку із заспиртованим змієм з доданням спецій.

За день проїжджав 230 кілометрів

— Вони над ним проводили ритуал. Ця речовина діє як сильний енергетик, — зазначає Олег Юрійович. — Можна пити не більше столової ложки і закушувати треба шматочком змія — він прикріплений до шнурка, кров із нього випущена. Якось я випив трохи більше, то таке відчуття було, що втрачається реальність, ти наче їдеш, а наче — ні. З"являється якась агресія. Але це не страшно, навпаки — хочеться швидше їхати.

Мандрівника пригощали ситною червоною ікрою.

— З"їв два бутерброда. І цього вистачило аж на добу, — згадує. — Пив тільки мінералку. Воду набирав із чистих джерел на Байкалі.

У Забайкаллі на сім днів пропав телефонний зв"язок.

— Дружина Наталія переживала, плакала. Пішла в міліцію, хотіла подати в розшук. Там сказали, що зв"язку в цій місцевості не буде днів 10. Це був найтяжчий період, — веде далі. — Можливо, через її хвилювання я не поїхав у всесвітню подорож. Мені пропонували фінансову допомогу на неї бізнесмени з Комсомольська-на-Амурі.

Запевняє, скрізь приймали гостинно. У російських селах люди не брали плати за ночівлю, їх це навіть ображало.

— Комсомольськ-на-Амурі схожий на Кременчук — там є і набережна, і річковий вокзал, населення 270–280 тисяч, — розповідає. — Зараз здається, що то був сон, трохи відчуваю ностальгію.

Назад Олег Рябо до Хабаровська повертався потягом. Звідти добу летів літаком. Якби повертався велосипедом, то додому приїхав би тільки в листопаді. Квиток на літак коштував близько 5 тис. грн. Ці гроші йому виділили із міського бюджету Комсомольська. Допомагали і місцеві бізнесмени. Загалом за поїздку витратив близько 10 тис. грн.

— За час поїздки не скинув ваги, а навпаки, набрав півтора кілограма, — сміється. — Додому привіз сушену рибу та червону ікру, кілограм якої там продають за 250 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Олег Рябо 78 днів подорожував велосипедом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути