понеділок, 18 червня 2012 06:00

"Новоявлені поміщики зовсім обнагліли"

Автор: фото:Сергій Дзех
  Мешканці села Ковалівка Полтавського району відпочивають біля річки Коломак. На протилежний берег людей не пускають власники садиб
Мешканці села Ковалівка Полтавського району відпочивають біля річки Коломак. На протилежний берег людей не пускають власники садиб

— Пливіть нахрєн отсюда. У мене берег приватізірований, тут купатися не можна. Уже надоїло таких умніков, як ви, ганять. Намусорите у воду, а мені потім убирай, — чоловік років 40 у плавках виходить на дерев'яну кладку біля річки Коломак у селі Ковалівка Полтавського району. Представляється Юрієм Тарасенком. Проганяє від берега водойми. 20 хв. тому з товаришем підійшли до річки скупатися.

Відказую, за законом не можна приватизувати берег річки. Юрій махає руками.

— Та мені пофіг. У мене дом на цьому березі построєний, я постоянно тут порядок наводжу. Так що все законно, — кричить. — А єслі отдохнуть захотілося, то зараз дам граблі й розчищайте дно. Тоді, може, розрішу купатися.

Річка Коломак протікає через Ковалівку, її вважають однією з найчистіших в області. Рік тому жителі п'ятьох будинків біля річки почали загороджувати парканами береги водойми.

Біля необгородженої ділянки відпочивають близько 10 осіб. Місцевий 28-річний Андрій засмагає на ковдрі:

— Мужик, з яким ви общалися, вродє начальник частної охранної фірми "Альянс". Опасна людина, — мружиться від сонця. — Він постоянно людей проганяє. Пару днів тому туди 13-річні діти запливли. Так він їх матами крив. Наговорив такого, що малі потом півчаса плакали.

Уздовж берега тягнуться металеві паркани. Біля річки невелика дерев'яна альтанка, за 30 м — недобудований двоповерховий будинок і дві цегляні хати. Біля них — невеликий город.

— Ці новоявлені поміщики зовсім обнагліли. Я все дитинство на тому березі проплавала, а тепер мене, непонятно чого, проганяють, — підходить 25-річна Марина Пивоваренко. — Та ладно б один такий дурак був, а їх же багато. За цим домом іще кілька хат. Так там узагалі до берега лучше не підпливати.

Пливу річкою до одного зі вказаних дворів, сідаю на кладку. За 5 хв. підходить жінка років 30.

— Молодой чєловєк, тут відпочивати не можна, це приватна власність, — каже. — Так що давайте по-хорошому назад упливайте. А то візьму граблі і гнатиму в шию.

З другого берега спостерігає чоловік років 20. Коли жінка йде, жестом показує підпливти до нього.

— Ти певно сумашедший, якщо так ріскуєш. У селі всі знають, що на обгороджені території лучше не запливати. Там хозяєва нікого не бояться, — чоловік закурює. — Я колись навіть 10 рублів предлагав, щоб тільки розрішили з кладки пострибати. А на мене все одно чуть не з кулаками кинулися. Ледь встиг утекти.

Найбільше місцевих відпочивають на центральному сільському пляжі "Свобода". Там розчищений берег, стоять із десяток дерев'яних бесідок.

— Народ сюди почав сходитися, бо в селі це єдінствєнне місце, откуда точно ніхто не прожене, — виходить із води 56-річний Микола Андрійович. — Та з такими темпами застроєк буде не удівітєльно, якщо наступного літа людей і отсюда погонять. Тоді взагалі відпочивати ніде буде.

У сільській раді Ковалівки пояснюють, незаконні огорожі приберуть після заяви людини, яку прогнали з берега.

— Постраждалий має звернутися до мене із заявою. Реакція буде миттєвою, — говорить Юрій Бублик, сільський голова, 38 років. — Жодних дозволів на приватизацію і загородження берега ми не давали. Люди зробили це самовільно.

За водним кодексом України будівництво на малих річках можна вести не ближче як 25 м від берега, на середніх і великих — від 50 до 100 м.

— Сільська рада безпосередньо займається виділенням землі в селі. Голова повинен вирішити питання і повернути берег громаді. Якщо цього не відбувається, потрібно звертатися до обласної прокуратури, — радять в обласному управлінні водних ресурсів.

 

"На тій ділянці окопалися прокурори"

У селі Петрівка Полтавського району бетонним парканом загородили 1,5 га берега річки Ворскла. Торік місцеві написали колективного листа до районної прокуратури.

— Почали публічно розкручувати справу про незаконне захоплення берегу. Це дало результат, — каже полтавський правозахисник Олександр Кулик, 58 років. — Прокуратура зробила припис, щоб пляж повернули громаді, а огорожу знесли. Та проблема в тому, що на тій ділянці самі ж працівники прокуратури й окопалися, тому до цих пір нічого там не зроблено. Людей на пляж не пускають.

Селяни звертатимуться до Генеральної прокуратури з колективним листом.

— Дійдемо і до президента. Хоча розуміємо, що влада покриває захоплення берегів річок. По області це масово, але ніде нічого не робиться.

 

Зараз ви читаєте новину «"Новоявлені поміщики зовсім обнагліли"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути