понеділок, 04 лютого 2013 05:15

Найбільший попит на аграріїв, будівельників і транспортників

Автор: фото з особистого архіву Надії Мякушко
  Надія Мякушко: ”Гроші на соціальні центри можна виділяти із грантів, обласного та сільського бюджетів”
Надія Мякушко: ”Гроші на соціальні центри можна виділяти із грантів, обласного та сільського бюджетів”

Близько 20 тисяч безробітних офіційно зареєстровані в Полтавській області на кінець 2012 року. Цифру сміливо можна множити на вісім, говорить 56-річна Надія Мякушко. Вона працювала заступником колишнього голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Асадчева, зараз директор Полтавського інституту економіки і права.

— Офіційна цифра включає тільки безробітних, зареєстрованих у центрі зайнятості. Люди, які туди не звертаються або знімаються з обліку за часом, випадають з поля зору. А якщо до безробітних додати тих, які працюють нелегально, то на виході отримаємо 250-300 тисяч людей, які не мають офіційної роботи. Свого часу ми давали вказівку центрам зайнятості реєструвати всіх безробітних, мали жахливі показники. Нас постійно сварили з Києва. Нині ж Полтавська область за рівнем безробіття одна з кращих в Україні. Можна робити висновки.

Як забезпечити цих людей роботою?

—У селах по десять безробітних, а сільське кладовище не прибране, жоден тротуар не відремонтований, хвіртки не прибиті. Треба створювати центри соціальної допомоги й залучати безробітних до цих робіт. Гроші на соціальні центри можна виділяти із грантів, обласного та сільського бюджетів. Ми пропонували сільським головам схему реалізації цієї мети, але зацікавилося лише троє-четверо.

Безробітним, старшим за 40 років, майже неможливо знайти роботу.

— Роботодавцю вигідно мати кількох менеджерів та сіру масу, яка не ставитиме зайвих запитань і мовчки виконуватиме те, що скажуть. А люди, яким за 40, — професіонали своєї справи, мають життєвий досвід. Роботодавцям вони не вигідні, бо можуть виставляти власні умови роботи. У результаті, професіонал не працює. А це погано, бо люди такого віку — золотий фонд, який треба використовувати.

Вигідно безробітним проходити курси перекваліфікації, які влаштовує обласний центр зайнятості?

— Після курсів справді можна швидше знайти роботу. Двох-трьох місяців вистачить для опанування професії, яка пов'язана з побутовими, житлово-комунальними послугами. Можна стати менеджером з продажів, комунальником, продавцем, шевцем. А от у ярмарки вакансій я не вірю. Роботодавець не буде шукати працівників на ярмарку.

Чи варто звертатися до міських приватних центрів зайнятості, які беруть за послуги

150-200 гривень?

— Там можна майже стовідсотково знайти місце. Роботодавці звертаються до приватних центрів. До них більша довіра, бо ці організації об'єктивніші за державні установи. Але якісних приватних центрів у Полтаві всього два-три, решта — ненадійні.

Яких фахівців бракує області? Центр зайнятості каже, що основний попит на швачок, слюсарів.

— Попит на ці вакансії з трьох причин: висока плинність кадрів на підприємствах, погана зарплата й низька кваліфікація робітників, яких випускають наші профтехучилища. Насправді, найбільший попит на аграріїв, працівників транспортного сектору, будівельників. Враховуючи це, й потрібно розвивати ринок праці та спеціальності, які є в університетах області.

Чи можливо виправити ситуацію з безробіттям?

— Треба, щоб управління економіки, праці, промисловості, транспорту, моніторингові служби та антимонопольний комітет досліджували затребуваність професій на 5-10 років наперед. Тоді випускники шкіл знатимуть, ким перспективно буде працювати після навчання у вузі.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший попит на аграріїв, будівельників і транспортників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути