Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2012 06:15

"На базарі наші овочі плутають із турецькими або херсонськими"

Автор: фото: Сергій РИБАЛКО
  Ібрагім Дадаєв збирає баклажани на полі в селі Глинське Зіньківського району
Ібрагім Дадаєв збирає баклажани на полі в селі Глинське Зіньківського району

На ринках Полтавщини продають городину, вирощену в селі Глинське Зіньківського району переселенцями турками-месхетинцями. Городництвом тут займаються 15 родин понад 20 років. Овочі покупці плутають із привезеними з інших регіонів чи країн.

3 серпня о дев'ятій ранку на полі на вул. Гоголівській у селі 51-річний Ібрагім Дадаєв зав'язує мішки з баклажанами. Вантажить у червоний "фольксваґен". Із дружиною та синовою нареченою починають збирати помідори. Під час роботи мовчать. За 10 хв. назбирують два картонні ящики.

— Для ринку найвигідніше вирощувать баклажани, перець і помідори. Їх завжди купують. Наприклад, помідорів беруть трьох сортів, "сливки", прості круглі й Рожевий велетень. Останні купують спеціально на томат, бо сочниє, — каже. — На цій землі що хочеш виростити можна. Найскладніше баштан, бо кавуни часто маленькі родять. Кількість урожаю залежить від погоди. Так другий год нема картошки. Її жара спалює.

Ібрагім Дадаєв вибирає з ящика великий червоний помідор, їсть м'якуш.

— Овочі продаємо в Полтаві, — говорить. — Стоїм по вулиці Новобазарна біля овочевого оптового ринку. Возимо на базар Зінькова, Опішні, заказивают магазини, найчастіше в Котельві. Постійно люди приїжают із Гадяча, Сум. Весною продаємо розсаду. Стиглі овочі розповсюджуємо в основному оптом, мішками. Продаєм дешево, наприклад, за перець беремо 2 гривні за кіло, за синенькі 1-1,5 гривні. Маємо постійних клієнтів.

На сусіднє поле приходять працювати дві дівчини.

— Це племінниці, — пояснює. — Усі один одного знаєм. Коли хто не встигає з урожаєм, гуртом убирати памагаєм, в одного трактора немає, своїм ділюся.

Ібрагім Дадаєв показує на город.

— Місцеві поначалу завидували, розпускали слухи, що бризкаєм овочі туалєтним навозом, — розповідає. — Тепер коли розпробували, саджанці купляють.

На сусідньому полі син фермера 26-річний Мурат Дадаєв виходить зі старого "опеля", перевіряє врожай гіркого та солодкого перцю.

— На базарі наші овочі плутають із турецькими або херсонськими, — говорить. — Якось бабка підходе, пита, откуда перчик. Я гаварю, з Глинська, а вона: як таке в нас виростити можна? У кінці травня самі сажаєм розсаду, яка виросла в теплиці. Прориваєм вручну бур'ян. Раз у нєділю поливаємо водою, замість хімікатов, отрут, вносим перегній із курячого й коров'ячого навозу, вітаміни. А привізні овочі обробляють спеціальним раствором від гниття. Через спеку вони бистро в'януть, стають м'якими, як мочалка.

Троюрідний брат Мурата 23-річний Мікаел Дадаєв протягує між рядками перцю шланг для поливу. На руках мозолі.

— Насіння для посадки збираємо самі. Раньше купували у фірмах. Але там часто присилали не той сорт, що замовляли. Поля охороняємо. Ніхто не краде. Раз було один поліз із мішком, щоб баклажанів нарвати. Так йому конкретно дали, на тому все й скінчилося.

Урожай залежить від температури

— У нас майже в кожному дворі вирощують помідори, — говорить 25-річний Олександр Кононов з Кобеляків. — Посадили 50 кущів і вже зібрали 60 відер. У селі Красне нашого району місцеві вирощують величезний солодкий перець. В інших районах овочі такого врожаю не принесуть, клімат не той.

На кафедрі селекції, насінництва та генетики Полтавської аграрної академії кажуть, насправді в районах однаково ростуть будь-які овочі.

— Ми звикли, що, наприклад, огірки, зелень, петрушку, кріп вирощують у Полтавському районі, капусту — в Оржицькому, помідори, картоплю — у Полтавському, Кобеляцькому й Зіньківському, — говорить 33-річний Максим Іванович із кафедри. — Насправді наша область охоплює одну ґрунтово-кліматичну зону. Поділу типу — там краще росте одне, а там інше — немає. Роль грає температура, яка в кожному районі постійно змінюється. Тому треба звернути увагу на сумісні посіви, щоб одна рослина підтримувала іншу під час спеки. Наприклад, кукурудзу садити з огірками або баштаном. Це зберігає їм вологу.

 

Зараз ви читаєте новину «"На базарі наші овочі плутають із турецькими або херсонськими"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути