понеділок, 22 серпня 2011 05:30

Кременчуцьке водосховище перетворюється на відстійник

Автор: фото: Ольга ПАЛІЙ
  Загибла риба на річці Сула біля села Хрулі Лохвицького району. Найбільше її загинуло тут 22 липня. Зараз дохла риба розкладається на дні
Загибла риба на річці Сула біля села Хрулі Лохвицького району. Найбільше її загинуло тут 22 липня. Зараз дохла риба розкладається на дні

У водах Кременчуцького водосховища в останні тижні липня стався великий мор риби. Він зачепив Лохвицький та Кременчуцький райони Полтавщини, Черкаську та частково Кіровоградську область.

Риба почала дохнути з 12 липня на річці Сулі біля села Пісок Лохвицького району. За 10 днів мор перекинувся на села Хрулі та Бодакву.

Місцеві припустили, у річку прорвало рідину з відстійника цукрового заводу, що в місті Червонозаводське. На заводі версію спростували: останнє обладнання мили взимку, нічого токсичного у відстійниках не було.

За два дні в Піски виїхали працівники санепідемстанції. У пробах води виявили низький вміст кисню.

Комісія сказала, кисень зник через водорості, що почали виділяти сірководень. Це сталося через спеку й низький рівень води.

Із Сули рибний мор перекинувся на Кременчуцьке водосховище. Від нього постраждало 10 сіл Кременчуцького району. Найбільше Кагамлик, Васьківка, Шушвалівка і Максимівка.

— Серед дня вода красною стала, — говорить житель Васьківки Олег, 38 років. — Риба нєсколько днєй полежала, а потом на дно ушла.

Кременчуцьким водосховищем опікується Полтавська обласна держрибінспекція. Кажуть, підрахувати, скільки риби загинуло, не встигли.

— Температура води різко підскочила до 30 градусів, в той час як повітря прогрілося до 37, — говорить начальник іхтіологічної групи держрибінспекції Ярослав Беззубенков, 31 рік.

Екологи причиною мору вважають синьо-зелені водорості, які під час розкладання виділяють марганець. У річках та водосховищі їх дуже багато. Розрослися через стоки, що скидають навколишні підприємства.

— Брудна вода тече з підприємств прямо у водосховище, — каже Ярослав Беззубенков. — Через це температура води постійно піднімається. Тому риба дохнутиме масово ще не раз. Особливо страждає водосховище. Бо там практично немає течії і туди стікаються стоки з Києва та Черкас.

Чоловік говорить, якщо нічого не робити, щороку риби гинутиме все більше.

— Може вивестися вся риба, — каже завідувач відділу екологічної безпеки Кременчука Генадій Дємьохін, 49 років. — Та, що померла, опустилася на дно і почала розкладатися. Цей процес теж забирає кисень.

Санепідемстанція Лохвицького району заборонила купання і риболовлю на Сулі, торгувати місцевою рибою на стихійних ринках. Найбільший такий ринок у селі Градизьк Глобинського району.

У Кременчуцькій іхтіологічній групі кажуть, сьогодні Кременчуцьке водосховище — це великий відстійник. Рибу в ньому ловити поки що можна, купатися не радять. Високий рівень газів від розкладу риби сприяє розвитку бактерій.

В обласній держрибінспекції говорять, аби запобігти мору риби, треба звести європейські очисні споруди. Закупити спеціальний гербіцид проти розвитку водоростей. Одна упаковка коштує від 460 грн. Її вистачає на 2 га. Об'єм водосховища 260 тис. га. Таких грошей область немає.

Природні водойми мають здатність до самоочищення. Якщо не буде повторного мору, екосистема відновиться через два роки.

 

У свіжої риби рожеві зябра

Через мор на ринках області почали продавати зіпсуту рибу.

— У свіжої риби, немає неприємного запаху і рожеві зябра. Коли на них натиснути, вони не деформуються, — говорить рибалка з Полтави Сергій Іващенко, 23 роки. — На очах немає мутної плівки, м'ясо не відстає від кісток, а брюшко не здуте. Протухла риба вкривається білим слизом, але зазвичай продавці його витирають. Найнадійніший спосіб — придавити тушку пальцем. У здохлої риби залишиться вм'ятина, а у свіжої швидко зникне. Також не варто брати рибу глибокої заморозки в непровірених точках. Така часто може бути несвіжа.

 

Зараз ви читаєте новину «Кременчуцьке водосховище перетворюється на відстійник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути