Ексклюзиви
понеділок, 12 вересня 2011 06:30

Крадені машини здають на металобрухт

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

На Полтавщині побільшало крадіжок автомобілів. За півроку викрали 85 машин. Це на 12 менше, ніж за весь 2010 рік. Викрадають з-під вікон будинків та на темних вулицях. 74 автівки повернули власникам.

У п'ятницю, 2 вересня, біля сірої 5-поверхівки на вул. Юрія Побєдоносцева стоїть синій "Рено Лоґан". Поруч палить 31-річний Богдан.

— Позавчора припаркувався десь в десять вечора під вікном свого дому. Утром дивлюся, а машини немає. Тільки на тротуарі бите скло лежить. Сразу визвав міліцію.

За 12 год. авто знайшли за Полтавою на узбіччі траси Київ–Харків. Викрадачі лишили машину, бо закінчився бензин. Коли тікали, витягли магнітолу й акумулятор.

Найчастіше викрадають в Кременчуцькому, Полтавському та Хорольському районах. Менше крадуть у Котелевському, Машівському та Чорнухівському районах.

Найпопулярніші — ВАЗ-2106, ВАЗ-2109, "запорожці" та "москвичі". Вкрасти їх легше, ніж іномарку. Також крадуть "деу" різних моделей. В області їх найбільше. Дорогі іномарки беруть рідко, переважно у Кременчуцькому районі. З березня по серпень там зникли три джипи — "Тойота Прадо", "Тойота Лендкрузер" та "лексус". Авто досі не знайшли.

— Уганяють машини там, де мало людей. У провулках, дворах, під вікнами будинку, на темних або вузьких вулицях, — говорить Сергій Антоненко з обласної Державтоінспекції. — Користуються моментом, коли водії у машинах оставляють ключі або не закривають двері. Зазвичай вибивають скло у дверцятах й відкривають авто зсередини чи викруткою ламають замок.

— Як влізли до салону, вори виривають під рулем замок зажиганія, — говорить 28-річна Алла Квіта, старший інспектор полтавського міського управління міліції. — Схрещують кілька проводків, і машина заводиться. У вітчизняних автівках можуть у замок зажиганія засунути викрутку. Потім розбирають машину на деталі і продають на авторинках. Якщо стара, розпилюють і здають на металобрухт.

Частіше машини викрадають підлітки, наркомани чи п'яні. Вони роблять багато помилок, потрапляють в аварії. Таких викрадачів швидко затримують.

— Якщо крадуть одинаки, розкриваємо по гарячих слідах за кілька годин чи днів, — говорить 45-річний Олег Влох з обласного управління карного розшуку. — Буває, авто крадуть спонтанно. Півроку тому водій "волги" не виключив мотора, поставив на ручнік і не закрив двері. А сам пішов скуплятися у магазин. У цей час мимо йшов п'яний малолєтка, сів та й поїхав.

У міліції кажуть, практично нереально знайти машину, яку викрала злочинна група. Зазвичай це "гастролери" — викрадачі, які приїжджають з інших областей.

— В основному їдуть з Києва або Одеси, — продовжує Олег Влох. — Полюють за дорогими автомобілями або вибирають якусь одну марку. До викрадення довго готуються. Кілька тижнів слідять за власником. Де він їздить, на скільки і в яких місцях залишає машину.

В обласному ДАІ говорять, банди користуються спеціальними відмичками. Вкрадену автівку женуть за кордон. На митниці мають налагоджені канали. Можуть проїхати через кордон лісовими дорогами. Крадені авто найчастіше перевозять у Росію. Там легше виготовити нові документи.

 

17 391

автівку придбали цього року в Полтаві. Нині в обласному центрі 73 891 машина. Кожен 4-й полтавець має власне авто. Торік автівки були у кожного 6-го мешканця. Всього в області 327 397 автомобілів.

 

Зараз ви читаєте новину «Крадені машини здають на металобрухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути