четвер, 05 серпня 2010 17:11

Із середини серпня прогнозують грози та дощі

Автор: фото: Наталія ШУЛИК
  Під час нещодавньої грози блискавка вдарила в пам’ятник воїнові-визволителю в селі Довжик Зіньківського району. Спотворила обличчя вояка та облущила постамент. Також розряд потрапив у дерево біля пам’ятника, зламав велику гілку та зняв крону
Під час нещодавньої грози блискавка вдарила в пам’ятник воїнові-визволителю в селі Довжик Зіньківського району. Спотворила обличчя вояка та облущила постамент. Також розряд потрапив у дерево біля пам’ятника, зламав велику гілку та зняв крону

180 населених пунктів постраждали через негоду на Полтавщині в останні дні липня. Цьогоріч від стихії найбільше потерпають східні райони області.

Найсильніші грози та буревії пройшли Зінківським, Машівським, Полтавським, Кобеляцьким районами. Там буря викорчовувала дерева, зривала дахи з будинків. У Миргородському, Великобагачанському, Котелевському районах через зливи та сильний вітер зникала електрика.

— Йшла чорна хмара, — розповідає Лариса Балюк зі Старицьківської сільської ради. — А посеред неї клубком біла. 10 років тому в цю саму пору по нашій сільській раді також пройшла гроза. Вітер розкрив майже все село. Град падав із куряче яйце. Нині теж дахи познімало. Але менше будинків постраждало.

Фахівці кажуть, цьогорічні прояви стихії є нетиповими для регіону. Більше опадів має випадати в західних районах області.

— Усе залежить від того, де розміщується атмосферний фронт, — пояснює завідувач кафедри географії та краєзнавства Полтавського педуніверситету Леонід Булава, 51 рік. — Цього разу фронт знаходився на території південно-східних районів Полтавщини. Та для нашої області більш типово, що від стихії страждають західні райони, бо саме із Заходу, з боку Атлантичного океану рухаються циклони, що зумовлюють дощову погоду. На заході області навіть опадів випадає в середньому на 100 міліметрів більше, ніж у східній її частині.

Більше опадів має випадати в західних районах

Полтаву гроза не чіпає. Найбільше страждають околиці.

— Полтава, як і кожне місто — так званий тепловий острів, — каже фахівець. — Теплі повітряні маси піднімаються вгору, на околицях вони стикаються з атмосферними фронтами і тому там більше опадів. Запиленість центральної частини міста також вища. Виходить, Полтава ніби накрита ковпаком із теплих мас та пилу.

Синоптики  можуть спрогнозувати негоду за три доби.

— Ми рідко мали таку спеку. Через високі температури утворюються купчасті хмари, — пояснює Людмила Бідюк із гідрометцентру. — Купчаста хмарність сягає вгору на десятки кілометрів. Там мінусові температури, через які виникають дощі, зливи, град. Із понеділка температура почне знижуватися на 3–4 градуси, а з середини серпня буде 22–25 тепла. На цьому фоні також можливі дощі та грози.

Зараз ви читаєте новину «Із середини серпня прогнозують грози та дощі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути