понеділок, 14 листопада 2011 07:45

"Із середини цього року набирають банкірів і фінансистів"

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Катерина Клавдієва: ”Фахівців доводиться шукати по одиницях. Кваліфікація людей не відповідає вимогам роботодавців”
Катерина Клавдієва: ”Фахівців доводиться шукати по одиницях. Кваліфікація людей не відповідає вимогам роботодавців”

— У жовтні чекали збільшення кількості безробітних. Закінчують сільськогосподарські роботи, скорочують тимчасових працівників на підприємствах. Але масово до нас люди не прийшли. Три роки тому перед кризою перестали подавати вакансії, почався перехід на неповний робочий день, а потім усе різко обвалилося. Якби зараз були якісь підстави, першим відреагувало би сільське господарство, — каже 51-річна Катерина Клавдієва, директор обласного центру зайнятості.

Спілкуємося в робочому кабінеті. Там м'які меблі салатового кольору. Підвіконня заставлені квітами.

— Даних за останній квартал ще немає, але весь час спостерігали зменшення безробіття. Якщо скорочується одне підприємство, як Полтавський м'ясокомбінат, люди переходять на подібне. Прогнозованих скорочень освітян, працівників правоохоронних органів не відбулося.

Яких професій в області забагато, а яких не вистачає?

— Забагато перукарів. У Полтаві ця сфера послуг ще розвивається, але не кожен себе реалізує. Офіціант-бармен, перукар, секретар-друкарка, продавець — професії-одноденки. Перспектив у них мало. Навіть якщо підете навчатися на бармена, потрібно налаштуватися на постійний розвиток. Щоб згодом стати адміністратором, директором. Готовність змінювати себе має бути в кожної людини. Інколи показують купу дипломів, а працювати не можуть.

На Полтавщині затребувані лікарі. Маємо перенасиченість в обласному центрі, а по районах медиків не вистачає. Така ж ситуація із вчителями. Чимало пропозицій для менеджерів. Тільки випускникам треба готуватися до того, що їх одразу не візьмуть керувати. Варто починати з низу і постійно розвиватися. Затребувані бухгалтери, але професійні. Буває, звільняється бухгалтер за віком, а йому пропонують ще кілька робіт. Два роки тому звільнили багато банківських працівників через кризу. Із середини цього року знову набирають банкірів і фінансистів. На затребуваність цих професій впливає відновлення стабільності фінансового ринку. Стало модно вчитися на працівника газопромислового комплексу. Вакансій у цій сфері мало.

Назвіть підприємства, які набирають працівників і пропонують нормальну платню.

— Потрібні інженер-конструктор і кранівник на "Кременчуцький сталеварний завод". Зарплата понад 3 тисячі гривень. "Полтавахіммаш" потребує маляра, начальника цеху, електрозварника, енергетика. Платитимуть по 4–4,5 тисячі гривень. "Полтавський машинобудівний завод" пропонує 5 тисяч токареві-розточувальнику. Підприємства готові підвозити людей з прилеглих районів. Фахівців доводиться шукати по одиницях. Кваліфікація людей не відповідає вимогам роботодавців.

Наскільки дієве перенавчання?

— Після нього одразу працевлаштовуються 75 відсотків. На робітничі професії можна пройти підготовку в профтехучилищах. Залежно від професії, вчаться чотири–шість місяців. Але місцеві навчальні заклади не мають відповідної бази. На пальцях не поясниш майбутньому муляру комп'ютерного моделювання. Він перед кладкою має все розрахувати і змоделювати за новими технологіями. Відмовилися від професійної перепідготовки з отриманням другої вищої освіти. На ринку праці таких кадрів вистачає. У Полтавській області немає навчального центру перепрофнавчання. Такі центри фахово працюють в Криму та Одесі.

Який бізнес порадите розвивати?

— Мале підприємництво відходить від торгівлі, займаються виробництвом, наданням послуг. Вигідніше надавати нетрадиційні послуги. Радила би відкрити фірму, котра займалася би утриманням тварин на той час, коли господарів немає дома. Або надавати кваліфіковану консультацію. Тримаю риб. Корм купую на ринку. Продавець знає, що привезли його з Німеччини, більше нічого. Бачу, рибам подобається, продовжую купувати, але порадитися немає з ким. Майбутнє за фірмами, що надаватимуть комплексні послуги — няні,  прибиральниці. Можна зробити ім'я на створенні агенції зі працевлаштування. Сучасні фірми не ефективні. Беруть нашу базу вакансій і пропонують вакансії за гроші.

Куди в області краще їхати на заробітки?

— З усіх районів їздять на роботу в Полтаву і Кременчук. Великі підприємства почали відкривати виробництва в районах. Фабрика "Ворскла" хотіла найняти швачок. Але жінки рідше їздять по заробітках, бо зв'язані родиною, господарством. Тому відкрили цех у Лохвиці.

Із Гребінки, Пирятина, Оржиці, Полтави вже давно їздять на заробітки в Київ. Нещодавно підключився Хорольський район. Жителі Кобеляцького орієнтовані на Дніпропетровськ. До Харкова їздять з усіх районів, котрі межують із сусідньою областю. Кременчук — донор кадрів для Світловодська Кіровоградської області.

 

49 000

вакантних робочих місць за рік запропоновано роботодавцями через обласну службу зайнятості. 39 тис. пропозицій тимчасових підробітків. 80,3 тис. полтавців скористалися послугами центру зайнятості з початку року. Це майже на 2 тис. чоловік більше, ніж торік. Станом на 1 листопада актуальні 2,7 тис. вакансій, із них 1592 — для робітників, 858 — для службовців, 285 — для осіб без відповідної підготовки.

 

Зараз ви читаєте новину «"Із середини цього року набирають банкірів і фінансистів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути