понеділок, 12 грудня 2011 06:15

Електричний обігрів дешевший учетверо

У Полтавській області 447 сільських клубів узимку не опалюватимуть газом. На це в сіл немає грошей. Подекуди клуби переводять на альтернативне опалення.

У селі Байрак Диканського району встановили дизельний обігрівач. Він працює на солярці.

— Таке опалення економне. Щоб газом затопити, треба тільки документації на 7 тисяч зібрати. А цим протопив, і за годину зал нагрівся, — каже 44-річний Сергій Кравченко, сільський голова. — Інше опалення ми б не потягнули. Та й це включати будемо перед святами чи танцями.

Обігрівач стоїть у невеликому приміщенні. Тепле повітря до залу надходить через дірку в стіні.

— Спеціально пробили. Там раніш батарея була, — місцевий 38-річний Микола Туркот відтягує агрегат від стіни. — Бачте, він на колесах. Захочемо — до іншої кімнати перетягнемо. Солярки 2 літри за годину бере. Залити зразу 30 літрів можна.

Дизельний обігрівач коштує 7 тис. грн.

— За газ ми віддавали 4–5 тисяч у місяць. Та й то тепла не було, — додає Туркот.

У Вельбівці Гадяцького району клуб опалюватимуть електрообігрівачами. Їх установлять на сцені, у залі та гримерній.

— Ці електроприлади працюють, як "Уфо". Вони нагрівають окремі предмети, а ті вже віддають тепло в зал. Для клубу з високими стінами це найкращий варіант, — говорить тамтешній Анатолій Койло. — Закріпимо обігрівачі на спеціальних тросах під стелею. Якщо проявлять себе, то наступного року ще й у холі поставимо.

На апарати у Вельбівці витратили 21,5 тис. грн.

У Книшівці Гадяцького району зал для глядачів опалюють електричними вентиляторами. Приміщення на 600 кв. м нагрівають за 4 год.

— Купили 18 таких обігрівачів, почепили на стінах. За все заплатили 5 тисяч гривень. Підрахували, за місяць обігріву платитимемо 600–800 гривень, — говорить Тетяна Мілька, сільський голова. — Остальні приміщення поки що продовжимо опалювати котлом на твердому паливі.

У деяких селах клуби належать приватним фірмам. Селяни кажуть, ті встановлюють у них електричні калорифери.

— У нас фірма такий апарат тільки в бібліотеці встановила. А у  клубі взимку нічого не проводимо. Бо здоровенний зал на 600 місць дорого отоплять. — розповідає 40-річна Олена Вишник із села Остап'є Великобагачанського району.

На Полтавщині 809 сільських клубів. 362 із них опалюють. Селяни кажуть, наступного року від того відмовляться. У більшості сіл бракує коштів і на альтернативні варіанти обігріву.

Зараз ви читаєте новину «Електричний обігрів дешевший учетверо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути