понеділок, 01 жовтня 2012 06:00

Економія за рахунок закриття лікарень обійдеться в сотні мільйонів гривень

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Сейф одного із сільських медичних закладів на Лохвиччині. Ліків тут обмаль
Сейф одного із сільських медичних закладів на Лохвиччині. Ліків тут обмаль

Сучасне державне реформування медичної галузі в Україні, зокрема на Полтавщині, полягає, по суті, лише в тотальному закритті дільничних лікарень, фельдшерсько-акушерських пунктів, відділень у лікувально-профілактичних закладах і скороченні медпрацівників.

— Нинішня реформа галузі охорони здоров'я більше схожа на геноцид. Люди просто вимруть, не маючи доступу до медичних послуг, — говорить кандидат у народні депутати по 151-му виборчому округу Тарас Кутовий. — До мене неодноразово зверталися люди з Чорнухинського району, де вже понад рік не працює пологове відділення. Породіль возять у сусідні райони. А до кінця року планують закрити ще й інфекційне та хірургічне відділення. Тепер там працюватиме лише так званий центр первинної медичної допомоги. За більш кваліфікованими медичними послугами людям доведеться добиратися за десятки кілометрів. І не дивно, що в цьому районі сьогодні помирає в чотири рази більше, ніж народжується.

Основні напрямки реформування галузі охорони здоров'я в Україні передбачають розмежування функцій між первинним, вторинним і третинним рівнями меддопомоги.

Метою цього реформування має бути скорочення фінансування медицини та економія бюджету.

— Хоча така економія на найдорожчому і перепрофілювання медичних закладів обійдуться в сотні мільйонів гривень, — продовжує Тарас Кутовий. — Чомусь майже ніхто не говорить про кадровий дефіцит у галузі, про те, що реформу слід починати з пошуку грошей, які допоможуть модернізувати систему, а не зводити все до економії коштів за рахунок скорочення лікарняної мережі. Десятиліттями не вистачає коштів на утримання та ремонт лікувальних закладів, забезпечення ліками й витратними матеріалами, на підвищення кваліфікації лікарів, післядипломну освіту тощо. Не кажучи вже про злиденні зарплати медиків первинної ланки, на яку зробили ставку автори реформи.

Полтавщина входить у десятку регіонів із найвищим показником смертності. Серед онкохворих вона становить 30%. За цим показником область займає друге місце в Україні. Полтавщина — серед регіонів із надзвичайно низьким рівнем народжуваності, і навіть на половину не забезпечує відновлення чисельності населення. За три останні роки народжуваність знизилася на 5%. Тоді як приріст населення по Україні склав мінус 3,1%, в області — мінус 8%. За рік на Полтавщині в середньому вимирає населення одного району.

2300

медичних працівників скоротять на Полтавщині до кінця 2012 року. Із 25 районних лікарень створили вісім окружних госпіталів. На три райони — один. У Гадяцькому районі не працюють п'ять ФАПів, а в Лохвицькому — чотири. В Оріхівці, Вовчику, Тарандинцях, Ісківцях і Жданах на Лубенщині закрили дільничні лікарні, а в Гадячі — протитуберкульозну лікарню. Протягом 2009-2011 років скоротили 10 посад штатних медпрацівників у Гадяцькому районі, 21 — у Чорнухинському, 26 — у Лохвицькому.

 

"Медичні заклади у селах не можна закривати"

Тарас Кутовий та партія "УДАР Віталія Кличка", яку він представляє, реформування системи охорони здоров'я насамперед вбачають у забезпеченні прозорого фінансування, яке дозволить вирішити економічні, організаційні, кадрові та технологічні проблеми цієї галузі.

— Медичних закладів у селах не можна закривати. На первинному рівні в районах необхідно створити доступну мережу поліклінічно-амбулаторних закладів, залишити центральні районні лікарні з відповідним переоснащенням. Медицина має бути безкоштовною не тільки на словах. Найелементарніші медичні послуги мають бути доступними для людей, — переконаний Тарас Кутовий. — Тоді можна говорити про якість цих послуг. Більшість хвороб, від яких у нас помирають, у світі вже давно успішно лікуються. А для цього потрібні й відповідні кадри, і необхідне оснащення та ліки.

Велику увагу "ударівці" у своїй програмі реформування системи охорони здоров'я приділяють формуванню престижу здорового способу життя, який може значно зменшити черги в поліклініках.

— Слід надавати інформацію про раціональне харчування, значення рухової активності та занять спортом. Дитмайданчики, спортивні школи та зали для занять повинні бути доступними для всіх, — говорить Тарас Вікторович. — Слід посилити контроль стану власного здоров'я, адже розвиток багатьох захворювань можна попередити завдяки вчасній діагностиці.

 

Зараз ви читаєте новину «Економія за рахунок закриття лікарень обійдеться в сотні мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути