середа, 18 липня 2012 12:56

Зміна повноважень Конституції Криму - це поступка Путіну - депутат

Зміна повноважень Конституції Криму - це поступка Путіну - депутат
Юрій Ключковський каже, що розширення прав кримської Конституції - це загроза українській цілісності. Фото: liga.net

Спроба урівняти Конституцію Криму із Конституцією України означає урівняти статуси України та Криму.

Про це в коментарі  Gazeta.ua сказав  заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція хоче достроково забрати у прокуратури функції досудового слідства

"Це означає вихід Криму із складу України і конфедеративні зв'язки. Я не знаю, навіщо це Могильову.  Думаю, що це все московська карта. Якщо це станеться, то означатиме, що немає Криму у складі України. Крим стає на рівні із Україною, такий самий суб'єкт. Це означає порушення територіальної цілісності. Це буде державне утворення на конфедеративних зв'язках із Україною. Таким чином, це порушення першого розділу Конституції України. Це річ, яка Конституцією не може бути передбачена, і тому я вважаю, що це просто кримський сепаратизм  з московської подачі.  Влада останнім часом із Конституцією взагалі не рахується. Сьогодні це дуже зручний момент. Почався дуже сильний наступ на самі засади державності України і не виключено, що це результат зустрічі Януковича із Путіним. Це може бути вислуга перед Путіним за щось. Наприклад, за те, що він знову із ним зустрічається, хоча й і після байкерів", - сказав нардеп.

За його словами, є висока вірогідність того, що влада дійсно захоче зрівняти статуси Криму та України.

"Якщо б це було тільки піаром, то Бог з ним, нехай піаряться на чому хочуть.  Але я дуже боюся, що вони захочуть це реалізувати. Боюся, що президент все таки ініціює зміни до Конституції. Сьогодні Крим - це адміністративна автономія.  Конституція Криму має статус звичайного закону України. Вона підпорядкована Конституції України і не може суперечити їй. Сила Конституції Криму така ж сама, як і інших законів", - додав Ключковский.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституцію Криму хочуть зрівняти в правах з Основним законом

Він зауважив, що  Конституційна асамблея, до якої будуть подаватися пропозиції,  це  лише дорадчий орган при президентові.

"Іншого статусу вона не має. В кінці-кінців президент може вибрати із того, що там буде, що йому подобається. А що йому сподобається, думаю, вже можна здогадуватися.   Вона підготує щось для президента, але вирішувати вона нічого не може", - додав він.

Нагадаємо, голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов виступив із ініціативою прирівняти в правах Конституцію АР Крим до Конституції Україні, щоб  наділити Верховну раду автономії правом законодавчої ініціативи. Вже створена робоча група  із представників Ради міністрів, Верховної ради Криму і вчених. Вона  має протягом тижня подати свої пропозиції і протягом двох місяців ці пропозиції подадуть на розгляд Конституційної асамблеї при президентові Вікторі Януковичі.

Зараз ви читаєте новину «Зміна повноважень Конституції Криму - це поступка Путіну - депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути