пʼятниця, 02 березня 2012 13:53

ЗМІ: Яценюк очолить "Батьківщину"?

ЗМІ: Яценюк очолить "Батьківщину"?

Лідер партії "Фронт Змін" Арсеній Яценюк може очолити партію "Батьківщини".

Про це йдеться у статті "Української правди".

За інформацією видання, у січні цього року Сергій Власенко привіз Олександру Турчинову чергового листа від Юлії Тимошенко з Качанівської колонії. У ньому екс-прем'єр звернулася із закликом не просто погодити єдиного опозиційного кандидата на кожен мажоритарний округ, але і створити єдиний виборчий список опозиційних сил.

При чому, у разі досягнення згоди, єдиний список буде формуватися на базі партії "Батьківщина", а очолить його Яценюк, тоді як начальником штабу буде Турчинов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог: Турчинов боїться Тимошенко?

За задумом, з'їзд "Батьківщини" висуне першим номером Юлію Тимошенко. Це буде зроблено навмисно, всупереч забороні балотуватися засудженим особам. Саме Юлія Тимошенко має позиціонуватися як лідер списку до того моменту, поки через декілька днів чи тижнів Центрвиборчком не відмовить їй у реєстрації. Таким чином це дозволить підсилити сигнал про незаконне засудження Тимошенко, а також сильніше прив'язати обезголовлену "Батьківщину" до свого ув'язненого лідера.

Другим номером списку має бути висунутий Юрій Луценко. Це також робиться з метою, щоб затвердити за єдиним списком ексклюзив на опозиційність. Луценко також буде другим номером доти, поки Центрвиборчком не зніме його з виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинов хотів переговорити з Тимошенко щодо об'єднання опозиції - її це дуже цікавить

Це робиться для того, на думку видання, що після повалення Віктора Януковича, у яке опозиція вірить, нова влада відновить Тимошенко і Луценка у їхніх виборчих правах. І вони, за допомогою судів, пройдуть до парламенту як незаконно недопущені до виборів - а щоб звільнити місце для них, від мандатів відмовляться хтось із останніх номерів прохідної частини.

Водночас, після висунення Тимошенко і Луценка третім номером списку має стати Арсеній Яценюк. По факту, оскільки Тимошенко і Луценко будуть зняті з перегонів, саме Яценюк має очолити виборчий список "Батьківщини" до парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко керує формуванням списків на округах - Турчинов

Таким чином, Тимошенко ризикує тим, що "її" партія потече під "чужого" Яценюка - він отримає вплив на список, на обласні осередки, на загальну касу, на нього працюватиме медіа-інфраструктура "Батьківщини". А Тимошенко, відповідно, цей контроль над партією втрачатиме.

За інформацією УП, Тимошенко дала згоду, щоб єдиний список очолив Яценюк, з однією умовою:  щоб у відповідь лідер "Фронту змін" підтримав її кандидатуру на виборах президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Яценюк підбирає під себе все опозиційне поле"

Тобто, якщо Яценюк внаслідок усунення Януковича стає прем'єр-міністром, то він зобов'язуються підтримати Тимошенко на посаду президента. Водночас, якщо внаслідок усунення Януковича новим президентом стає Яценюк, він зобов'язується підтримати Тимошенко на посаду прем'єр-міністра.

При цьому, коли Яценюк вперше почув вимогу підтримувати Тимошенко на посаду президента, він начебто погодився на це за умови повернення Конституції 2004 року або створення нової редакції Конституції, яка більше не наділятиме президента нинішніми повноваженнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк побачив підлих "шакалів", які гострять зуби на виборців Тимошенко

Наразі, як пише УП, остаточною згоди щодо створення єдиного списку "Батьківщини" та "Фронту Змін" поки не досягнуто, але переговорний процес та координація поточних дій двох сил відбувається постійно.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ: Яценюк очолить "Батьківщину"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути