пʼятниця, 05 липня 2013 19:06

"Жінка-міністр є свідчення цивілізованості та європейськості влади" - експерт про призначення Лукаш

"Жінка-міністр є свідчення цивілізованості та європейськості влади" - експерт про призначення Лукаш
Володимир Цибулько. Фото: lenta-ua.net

Зміна керівництва міністерства юстиції є лише першим кроком у кадрових перестановках. Наступні зміни мають очікувати голови адміністрацій в регіонах.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько, коментуючи звільнення з посади міністра юстиції Олександра Лавриновича і призначення на неї Олени Лукаш. Натомість Лавринович очолив Вищу раду юстиції.

"Мені здається, що призначення Олени Лукаш — це лише перший крок. Я не виключаю, що найближчим часом по головах обласних адміністрацій пройдеться рука президента. Адже зараз якраз є частина зовсім проблемних областей. Наприклад, Миколаївська область — це суцільна проблема. Тернопільська область — також. І є ще ціла низка проблемних областей, де потрібно якомога швидше змінювати внутрішню атмосферу і правила адміністрування, бо інакше там вибухне народне повстання", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович всюди розставляє свої кадри і не розуміє, що значення матимуть не вони, а люди на вулиці - Палій

Водночас, говорячи про призначення Лукаш на чолі міністерства юстиції, експерт наголосив, що це є досить правильний крок зі сторони президента Віктора Януковича.

"Мені здається, що це призначення трохи євроінтеграційне. Тому що все ж таки жінка-міністр — це завжди свідчення цивілізованості та європейськості влади. Це нормально. Як на мене, якраз жінка на такій посаді, з огляду на євроінтеграцію держави, буде змінювати стиль комунікації уряду з єврочиновниками", - пояснив Цибулько

Щодо Лавриновчиа, то, на думку експерта, його на новій посаді аж ніяк не понизили, оскільки Вища рада юстиції, яку він очолив, є досить важливою інституцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович намагається всюди розставити перевірені кадри - експерт про Лавриновича та Лукаш

"Вища рада юстиції — це орган не слабший від міністерства. Адже рано чи пізно, судову реформу потрібно буде завершувати, потрібно буде переформатовувати судову галузь. Якщо буде євроінтеграція, то потрібно буде знаходити форму адаптації європейських принципів функціювання судів в України. Лавринович на цій посаді саме цим і буде займатися", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заміна Лавриновича на Лукаш - наслідок внутрішньовидової боротьби у владі" - експерт

Зазначимо, що голова ВРЮ безпосередньо впливає на призначення та звільнення суддів різних інстанцій. Крім того, 4 липня президент Віткор Януковчи вніс до ВР законопроект, яким пропонується розширити обовязки не тільки суддям, а й безпосередньо Вищій раді юстиції. Зокрема там ідеться проте, що призначати суддів та звільняти зможе лише президент на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції. При цьому принципово змінюється принцип формування Вищої ради юстиції - президент та Верховна рада позбавляються права на формування ВРЮ.

Зараз ви читаєте новину «"Жінка-міністр є свідчення цивілізованості та європейськості влади" - експерт про призначення Лукаш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути