четвер, 05 липня 2012 09:15

Спецтема: Боротьба за "мову"

Захисники української мови закидали портрет Януковича яйцями
25

Серед протестувальників було чимало закоханих пар
Фото: Фото: Євгеній Жаровський
Біля Українського дому зібралося не менше 500 протестувальників
Усі охочі могли кинути яйцем у зображення Януковича
Одна з численних агіток
"Беркутівці" чергують біля Українського дому

Другу ніч поспіль противники нової редакції закону "Про засади державної мовної політики" провели під стінами Українського дому в Києві.

Близько 21-ї години 4 липня там зібралося не менше 500 людей. Більшість стояли або сиділи на сходах, що ведуть до будівлі. Там же посередині - голодуючі депутати -"нунсівці" Ксенія Ляпіна та Іван Стойко.

На вулиці Трьохсвятительській стояли два автомобілі швидкої допомоги та три спецавтобуси МВС. Неподалік від них - близько 30 правоохоронців у чорному спецодязі з шоломами. Ще стільки ж правоохоронців розташувалися біля Українського дому з боку Володимирського спуску.

О 21:30 Трьохсвятительською до Українського дому під'їхав ще один спецавтобус, з якого вийшли близько 20 беркутівців. Протестувальники зустріли їх гучним свистом.

Через 10 хвилин до Українського дому прийшов "нунсівець" В'ячеслав Кириленко, хоча очікувалася поява лідера "Фронту змін" Арсенія Яценюка.

"Хлопці втомлюються, треба міняти один одного", - пояснив Кириленко відсутність Яценюка і попрямував спілкуватися зі своїми голодуючими однопартійцями.

Тим часом всі охочі виголошували у мікрофон вірші, а у перервах слухали українські пісні, що лунали з динаміків, встановлених на білому Wolksvagen, припаркованому прямо біля сходів Українського дому. Біля центрального входу до будівлі встановили дерев'яний щит із зображенням президента Віктора Януковича та поклали біля нього лоток з яйцями. Всі охочі могли поцілити ними у щит.

За годину з'явився лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок. Його одразу ж обступили однопартійці.

"Все це почалося зі "Свободи", - сказав Тягнибок, показуючи руками на протестувальників, - Підняли київський осередок, щоб блокувати Український дім, але ж пацани з опозиції одразу тут як тут".

До кола намагався просунутися чоловік років шістдесяти, проте його не пустили.

"Чому не пускаєте? У нас же демократія", - обурився він.

"А у нас нарада, не заважайте", - відповів хтось зі "свободівців".

Пізніше Тягнибок розповів, що протестувальники чекають рішення, яке буде прийнято 5 липня на погоджувальній раді у парламенті.

"План дій є, але не скажу, який саме. Ви напишете і покажете, владі все заздалегідь стане відомо. Через два місяці ми пройдемо у парламент, скасуємо все і ухвалимо правильний закон про державну мовну політику", - наголосив він.

Тягнибок також заявив, що "Свобода" виступає за дострокові парламентські вибори.

"Чим швидше це відбудеться, тим краще. Кожен місяць терпіння цієї влади - то є біда для держави", - наголосив він. При цьому додав, що "Свобода" погоджується з парламентською опозицією щодо необхідності проведення і дострокових парламентських, і дострокових президентських виборів.

Майже опівночі до протестувальників завітав лідер "Удару" Віталій Кличко.

"Довіра до політиків зараз нульова. Останніми своїми діями парламент показав свою неспроможність. Спікер подав у відставку, деякі депутати подали у відставку. І вся опозиція має скласти мандати. Нинішній парламент нелегітимний. Влада піднімає питання про мову кожного разу перед виборами. Але ж україномовні і російськомовні українці чудово розуміють одне одного. Щойно починаються вибори, політики використовують мовне питання, щоб відволікти від проблем, які дійсно є: безробіття, високих ціни, мізерні пенсії, низькі соціальні стандарти. Соціологія свідчить, що мовне питання перебуває на 31-му місці. Тобто воно не актуальне, але політики продовжують розколювати суспільство, показуючи цим свою імпотенцію", - сказав він.

Після цього мало-по-малу натовп людей почав розсіюватися: хтось ішов додому, а дехто лягав спати просто неба чи-то на простирадла, чи-то на газети.

До 1-ї години ночі протестувальників поменшало втричі. Більшість з них не спали: ходили, розминалися, аби не заснути.

О 4.40 ранку пролунав крик: "Підйом, вставайте швидко". Виявилося, що правоохоронці встигли швидко заблокувати центральний вхід до Українського дому. Їх тут же обступили протестувальники, вимагаючи покинути "їхню" територію. Правоохоронці ніяк не реагували на це, аж допоки не втрутився нардеп Стойко. На його вимогу викликали начальника правоохоронців, який, трохи порадившись, наказав їм покинути центральний вхід. Правоохоронці йшли під крики "Ганьба".

Зараз ви читаєте новину «Захисники української мови закидали портрет Януковича яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

184

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути