середа, 17 грудня 2014 09:46

За допомогою Турчинова Порошенко хоче укріпити президентську вертикаль - Гавриш

За допомогою Турчинова Порошенко хоче укріпити президентську вертикаль - Гавриш
unian.net

Призначивши Олександра Турчинова на посаду серетаря РНБО президент Петро Порошенко намагається унеможливити наявність внутрішньої опозиції.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш.

"Впевнений, що мова йде про намагання президента максимально унеможливити внутрішню опозицію і перш за все з боку Яценюка. Саме опозиційність його до президента призвела до того, що "Народний фронт" переміг на виборах до парламенту іменний блок Порошенка. Хоча цього не прогнозували соціологи та іміджмейкери президента", - зазначив він.

На думку Гавриша, призначення Турчинова пов'язане не стільки з проблемами національної безпеки, скільки зі спробою укріпити президентську вертикаль влади. "Турчинов був лідером "Народного фронту" і ключовим партнером, "сірим кардиналом" у Яценюка. Саме вони, пішовши від Тимошенко, фактично підірвали її електоральну, ідеологічну базу", - додав колишній перший заступник секретаря РНБО.

За словами Гавриша, призначення нового керівника Радбезу не переслідує будь-яких змін у стратегії протистояння, війни на Донбасі.

"Турчинов не буде тією персоною, яка візьме відповідальність за зміну стратегії протидії Росії, боротьбі з тероризмом на Донбасі. Не буде тією фігурою, яка оголошуватиме радикальні чи рішучі, прагматично очікувані меседжі щодо Криму",  - наголосив колишній чиновник.

Екс-перший заступник секретаря РНБО вважає, що Турчинов займатиметься питаннями внутрішніх конфліктів в країні.

"Порошенко доручає Турчинову фактично розібратися з внутрішньополітичною ситуацією, пов'язаною з наростаючими протестами, з кризою влади в Україні. Крім того, президент чудово розуміє, що війна на Донбасі, війна з Росією поки є далекою від  Києва. Зараз відбувається нарощування протестних рухів, у зв'язку з неконтрольованим падінням гривні, ростом інфляційних процесів. Ми щодня будемо мати лічильник зростання інфляції в Україні, відсутності реальних перспектив отримати необхідні транші від зовнішніх кредиторів, а також певного охолодження Заходу до персони самого президента. І в цих умовах потрібен той, хто міг би зайнятись процесами внутрішнього конфлікту", - зазначив Гавриш.

За його словами, новий очільник Радбезу не зможе вплинути на стратегію роботи відомства.

"У Турчинова немає бази для того, щоб він міг навіть вплинути на стратегію роботи Радбезу, оскільки апарат РНБО скорочений до мінімуму. Це фактично технічний персонал. Звідти прибрані самі досвідчені, самі ефективні спеціалісти у сфері національної безпеки. Ліквідовані два інститути, ліквідовані ключові центри, які підпорядковуються президенту, але працювали в сфері оборони і безпеки", - зазначив колишній перший заступник секретаря РНБО.

Зараз ви читаєте новину «За допомогою Турчинова Порошенко хоче укріпити президентську вертикаль - Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути