понеділок, 22 квітня 2013 12:46

Януковича підставили експерти, порадивши підписати "виїзні" закони

Януковича підставили експерти, порадивши підписати "виїзні" закони
Степан Гавриш. Фото: ru.golos.ua

Законопроекти ухвалені на виїзному засіданні Верховної Ради — нелегітимні, президента Віктора Януковича підставили експерти, порадивши підписати їх.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп, доктор юридичних наук Степан Гавриш.

"Прийняті більшістю закони на виїзному засіданні — нелегітимні з огляду на дві проблеми. Перше — не було належного рішення щодо проведення такого виїзного засідання у межах у парламенту. За це повинна була проголосувати Верховна Рада своєю більшістю. Я не — прихильник наполягання на тому, що засідання парламенту повинні відбуватися лише у межах Верховної Ради. Адже під час стихійного лиха чи якогось форс-мажору це складно зробити. Однак все повинно відбуватися законно. Повинна була зібратися уся Верховна Рада із усіма депутатами ухвалити рішення про проведення виїзного засідання із визначенням точного часу, повідомленням і таке інше. Також порушено регламенту процедуру. Головуючий по системі Рада чи усно мав би повідомити скільки депутатів присутні у залі, скільки відсутні, які причини відсутності, називаючи прізвища. Цього не було. Парламент є найвищим конституційним органом. Тому там усе повинно відбуватися відповідно до процедури", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Речник МВС подав рапорт про відставку "через втому"

Також Гавриш наголосив, що законопроекти ухвалені незаконно, адже значну частину депутатів силою не допустили на засідання більшості.

"Недопущені депутати є невід'ємною складовою парламенту. Якщо їх фізично чи шляхом обману не допускають на засідання Ради, то таке засідання — нелегітимне. Це були збори депутатів, які приймали відповідні законодавчі рішення, не будучи на це уповноваженими Конституцією і регламентом",- вважає екс-нардеп.

Він також звертає увагу на спосіб прийняття законів — голосування руками.

"Стаття 174 регламенту говорить про те, що прийняття рішень у Верховній Раді відбувається двома способами: фіксацією електронною системою Рада та таємним голосуванням бюлетенями. Голосування руками там у силу неохайності не передбачено. Окрім того на це засідання не були допущені журналісти, представники засобів масової інформації. Згідно регламенту вони мають вільне право туди проходити. Більше того це пов'язано із принципом гласного і відкритої роботи Ради України", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов: Кличка не було на голосуванні за відставку Азарова, бо став політично зрілим

На думку Гавриша президента підставили юридичні служби, які готували до підписання ці закони.

"На місці президента, щоб вийти із конфлікту із своєю політичною партією і не вступити у конфлікт із суспільством і Конституцією України, я б наклав вето на ці закону і відправив їх до парламенту на переприйняття у легітимному складі. На цьому б закінчилась ця досить проблема, яка може скомпрометувати парламентаризм як такий", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Януковича підставили експерти, порадивши підписати "виїзні" закони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути