Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2012 15:03

Янукович шантажує Європу зближенням з РФ, аби оцінки виборів були менш жорсткими - Карасьов

Янукович шантажує Європу зближенням з РФ, аби оцінки виборів були менш жорсткими - Карасьов
Вадим Карасьов: в Європі шукають прийнятні оцінки результатів виборів. Фото: glavcom.ua

Президент Віктор Янукович "дражнить" Європу зближенням з Росією, аби оцінки Заходу парламентських виборів були не дуже критичними.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Вадим Карасьов.

На його думку, Янукович ще не може визначитися з геополітичним вектором і все більше тяжіє до Москви.

"Поле маневру для Януковича звужуються, часу стає все менше. Тактичного маневрування і балансування все менше приносить геополітичних бонусів і економічно-торгівельних девідентів, - наголосив Карасьов. - Тому для Януковича сьогодні важливо все ж таки зрозуміти — на який вектор приставати".

Крім того, на думку експерта, такими візитами до Москви президент Янукович намагається пошантажувати Європу, аби вона була не дуже різка в оцінці українських парламентських виборів.

"Так Янукович намагається подражнити трішечки Європу зближенням з Росією напередодні виборів. Це, з точки зору Януковича, може спонукати європейців бути обережними при оцінці виборів до парламенту в Україні. Янукович розраховує на те, що Європа може все ж з тривогою спостерігати всі зустрічі з Путіним і при оцінці виборів, при визначенні цих виборів легітимними чи нелегітимними, при визнанні їх чи не визнанні, враховувати, що Янукович може піти до Путіна, до Євразійського союзу. Це така собі предосторога для європейців, щоби вони були менш категоричними в несприйнятті цих виборів, або більш поступливими", - пояснив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є небезпека, що ці вибори не визнають чесними і вільними" - Генсек Ради Європи

Він переконаний, що на Європу такий "шантаж" вплинути може.

"Поки Європа не готова розпрощатися з Януковичем і Україною, і тому вони ще в пошуку тих формулювань і оцінок, які треба буде давати після завершення виборів. Зрозуміло, що ці вибори ідуть вже з порушеннями. Але поки міра цих порушень, фальсифікацій для європейців незрозуміла. Тим більше, що це стане зрозумілим вже після дня голосування, після того, як буде промоніторино сам день голосування і підрахунок голосів", - наголосив експерт.

Карасьов підкреслив: "Європа на шантаж не зразу відреагує. Її реакція буде зашита у формулюваннях щодо оцінки виборів. Але вона це буде враховувати. Якщо буде жорстка оцінка і невизнання виборів, то Європа ризикує, що Янукович остаточно розірве стосунки, замкнеться в напівізоляції, яка фактично буде означати переповзання на євразійський вектор".

Зараз ви читаєте новину «Янукович шантажує Європу зближенням з РФ, аби оцінки виборів були менш жорсткими - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути