середа, 05 лютого 2014 21:06

Янукович погодиться на зміни до Конституції, але затягуватиме час - Таран

Янукович погодиться на зміни до Конституції, але затягуватиме час - Таран
Фото: mignews.com.ua

Президент Віктор Янукович скоріше погодиться на конституційні зміни, ніж на дострокові президентські вибори. Але Янукович затягуватиме час, оскільки ці зміни не матимуть чітких термінів і механізмів. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Сергій Таран, коментуюючи заяву лідера УДАРу Віталія Кличка щодо виходу з кризи.

"Обидва варіанти - повернення до Конституції 2004-го року та дострокові президентські вибори одразу зняли б напругу в суспільстві. Поверне країну до якогось балансу влади. Але чи погодиться на це Янукович? Обидва варіанти означають, що Янукович має позбавитись повністю або частини повноважень. Тому Янукович швидше за все погодиться на варіант конституційних змін, але без чітких термінів і без чітких механізмів. Вони будуть говорити про створення комісії, яка буде розглядати і обговорювати. Тобто затягуватимуть час до тої ступені, поки не залишиться часу на будь-які зміни, а Майдан не матиме ролі. Так думають люди Януковича, які просовують цей варіант розвитку подій", - розповів політолог.

Таран радить опозиції виходити на якісь рішення у парламенті.

"У парламенті треба голосувати за якісь перехідні положення, де буде дуже чітко прописано механізми і терміни змін до Конституції. Тому що голосувати просто за декларації - це нізащо не голосувати", - зауважив він. Крім того, опозиції варто продовжувати працювати з вулицею. "Наявність вулиці - дуже важливий аргумент під час перемовин. Треба робити подальшу і ще більшу мобілізацію. Не обов'язково ця мобілізація має проявлятися у радикальних діях на вулиці чи силових варіантах. А просто мобілізація під мирні заходи, які б розповсюдились у регіонах. Не обов'язково має бути захоплення будинків. Можуть бути просто мирні акції", - розповів політолог.

Одним з напрямів дотиснути Януковича, Таран називає роботу з олігархами.

"Це робота з тими олігархічними колами, які серйозно впливають на українську економіку і політику. Їм треба показувати їх місце в Україні у випадку того чи іншого варіанту. Це достатньо впливові кола, які асоціюються з владою і впливають на рішення влади. Що дуже важливо, що їм не вигідний силовий варіант. Тому що впадуть їх капітали і під питанням стануть їх поїздки за кордон. Також не варто забувати про роботу з силовими структурами та армією", - додав він.

Нагадаємо, що лідер УДАРу Віталій Кличко вважає, що швидкий вихід з кризи - це дострокові президентські вибори. Однак, повернення до Конституції 2004-го року понизить рівень напруги. Кличко зазначив, що влада навмисно затягує суспільство в кількамісячний період переписування Конституції

Зараз ви читаєте новину «Янукович погодиться на зміни до Конституції, але затягуватиме час - Таран ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути