субота, 25 серпня 2012 16:10

Янукович і Путін обговорили економічну співпрацю країн, а також "газове питання"

Президенти Росії та України - Володимир Путін і Віктор Янукович - обговорили сьогодні перспективи двостороннього співробітництва, у тому числі в рамках СОТ, прозвучала і "газова" тема.

Як заявив глава російської держави, "Росія та Україна співпрацюють давно, і нові інструменти, що з'явилися після приєднання Росії до СОТ, дають нам можливості розширювати торгові відносини".

Він нагадав про те, що РФ днями приєдналася до Організації.

"Україна давно стала членом СОТ, крім того, наші домовленості дозволять нам розширювати торгово-економічні зв'язки, які і без того значущі і для Росії, і для України", - зазначив президент РФ.

"Не секрет, що головні ринки збуту товарів знаходяться в Російській Федерації, я вже не кажу про сільгосппродукції", - сказав Путін, нагадавши, що близько 70% експорту сільгосппродукції України припадають на Росію.

Ще однією перспективною сферою співпраці Путін вважає високотехнологічні галузі.

"В атомній енергетиці, космосі, суднобудуванні, авіації, двигунобудуванні існувати окремо Росії та Україні буде дуже складно", - переконаний глава російської держави.

Янукович запевнив, що Україна має намір використовувати нові можливості для розвитку торговельних відносин із Росією в рамках СОТ.

"Для України Росія є одним із головних партнерів у торговельних відносинах", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович дав Путіну зрозуміти, що згоден на все" — Кармазін

Український лідер запропонував Путіну обговорити на сьогоднішніх переговорах, "у відношенні яких груп товарів буде змінено режим торгівлі".

"Давайте поговорити про перспективи - що можна зробити, щоб розширити ринки збуту товарів, ми зацікавлені в тому, щоб об'єднати зусилля, щоб ми з вами могли працювати на ринках третіх країн - насамперед СНД і Азії", - запропонував Президент України.

Путін щодо цього зазначив, що Україна шукає можливості для розширення ринку збуту своїх товарів, у тому числі на азіатському ринку, що активно розвивається.

"Скоро Росія прийматиме саміт АТЕС, саміт усіх держав, розташованих на берегах Тихого океану. Ми із задоволенням вас не тільки проінформуємо, але і найбільш детальним чином розповімо про перспективи і можливості. Мені здається, що якби ми знайшли форму якогось спостереження з боку України за цим дуже важливим форумом міжнародним, це було б корисно як для російської, так і української економіки", - сказав Путін.

Майже традиційно для таких зустрічей у верхах прозвучала і "газова" тема. Український лідер висловив надію на те, що, "можливо, сьогодні у нас залишиться час поговорити і про газ".

"Ця тема, - вважає він, - ніколи не зникне з наших відносин, завжди буде чутливою".

"Ми хотіли б, я сказав би, трішки позиції наші змінити у відносинах з Росією, тому нам є про що поговорити", - додав Янукович.

Крім цього, Президент України попросив Росію посприяти в отриманні статусу спостерігача при Шанхайській організації співпраці.

"Ми б хотіли, щоб Ви виступили одним із наших партнерів у Шанхайській організації співробітництва, ми хотіли б стати спостерігачами у цій Організації, щоб мати можливість брати участь в інтеграційних процесах на цьому просторі", - пояснив Янукович.

Зараз ви читаєте новину «Янукович і Путін обговорили економічну співпрацю країн, а також "газове питання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути