четвер, 23 серпня 2012 05:00

З іншими президентами наш не дружить

— У Віктора Януковича немає приятельських стосунків із керівниками інших держав, — говорить професор кафедри політології Національного авіаційного університету 71-річний Леонід Тупчієнко. — Життєва школа — з традиціями "совковості", криміналітету — сформувала Януковича у такий спосіб, що друзів у нього бути не може. Такі люди психологічно, інтелектуально і морально не налаштовані на те, що називається дружбою. Дати слово, дотримати його, постояти за товариша — не для них. Вони утверджують відносини, в яких утворюється ієрархія залежності від начальства. Така ж лінія поведінки і в російського президента Володимира Путіна. Тому жодної мови про дружбу між ним і Януковичем бути не може.

Свого часу багато писали про приятелювання німецького канцлера Гельмута Коля і президента СРСР Михайла Горбачова, лідерів України та Грузії Віктора Ющенка й Михаїла Саакашвілі. У стосунках між першими особами держав буває щось людське, але називати це дружбою складно. Особисте між ними впливає на міжнародну політику. Але цей вплив не завжди позитивний. Наприклад, колишній лідер Франції Ніколя Саркозі й теперішній Німеччини Ангела Меркель великою мірою визначали політику Євросоюзу. Але тепер Меркель важко вибудувати стосунки з новим французьким президентом Олландом. На переговорах між ними та рішеннях неминуче позначиться "тінь дружби" Меркель із Саркозі. За все треба платити. Тому відсутність приятелів на міжнародній арені в Януковича не слід сприймати як негатив.

Зараз ви читаєте новину «З іншими президентами наш не дружить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути