вівторок, 24 грудня 2013 14:20

Вирвані "з м'ясом" двері і зламані стільці: нардепи змусили Герегу закрити засідання Київради

Не дивлячись на те, що виконуючий обов'язки голови Київміськадмінстрації Анатолій Голубченко та прем'єр-міністр Микола Азаров просили секретаря Київради Галину Герегу відкликати засідання сесії Київради 24 грудня, його провели. Виїзне засідання пройшло в Солом'янській райадміністрації за адресою проспект Повітрофлотський, 41. Зазвичай міські депутати засідають на Хрещатику, 36. Але цього разу вирішили "переїхати" через мітингувальників з Майдану, які тимчасово перебувають в колонній залі КМДА.

О 07.30 на вулиці біля входу колоною вишикувались близько півсотні співробітників міліції. Стільки ж на першому поверсі. Працівників райадміністрації та журналістів вільно пропускають. Прес-секретар Гереги Юлія Чудновець проводить до невеликої зали для преси із плазмовим телевізором на стіні. Через нього, каже, транслюватиметься сесія. Залу засідань з двох боків міліція обгородила столами, журналістів не пускають.

Прес-служба роздає порядок денний. У ньому 5 питань. Перше з яких - звернення Київської міської ради до територіальної громади міста. Напередодні саме про нього "ударівець" Олексій Давиденко сказав, що це може бути причиною розігнати Майдан. Наступними в списку - внесення змін до програми економічного і соціального розвитку, а також про встановлення місцевих податків і зборів. Останнім питанням депутати планували офіційно зарахувати до міськадміністрації десятьох людей, яких недавно взяли на роботу.

О 08.30 до зали преси заходить секретар Київради Галина Герега.

"Згідно регламенту, під час голосування маємо користуватися системою "Рада". Тут її немає. Оскільки у виняткових ситуаціях можемо проводити виїзні засідання, голосуватимемо методом підняття рук. Я пропонуватиму обрати лічильну комісію з п'яти людей. Вони рахуватимуть голоси", - розповідає на брифінгу.

Журналісти запитують, чи знає вона, що прем'єр-міністр Микола Азаров та в.о. голови КМДА Анатолій Голубченко публічно просили її не проводити сесію 24 грудня.

"Я з Голубченком зустрічалася вчора після 21.00. Ми готували з ним пленарне засідання, спілкувались. До сьогоднішнього ранку жодного листа про відкликання я не отримувала", - заявляє Герега. І додає: якщо буде штурм — сесію не проводитиме.

В цей час до Святошинської РДА підходять близько 300 мітингувальників. Тримають прапори ВО "Свобода", ВО "Батьківщина" та партії "УДАР", а також стяги ЄС. Скандують "Ганьба".

Провладні депутати заходять до сесійної зали. Голосують за прийняття порядку денного вцілому. Секретар ставить на розгляд перше питання. Але не встигають його прийняти. В замкнені на ключ двері гупають опозиційні нардепи - Андрій Павловський, Олександр Бригинець із "Батьківщини", "свободівці" Андрій Іллєнко, Юрій Мірошниченко та "ударівці" Віктор Чумак, Роман Чернега і Ярослав Гінка. Більшість одягнена в салатні жилети з написами "народний депутат України". Їм не відчиняють.

"Забезпечте, будь-ласка, нам вільний вхід у сесійну залу. Ми — народні депутати", - просить у лейтенанта міліції "свободівець" Юрій Мірошниченко. Його не пропускають. Хтось пропонує запросити в середину трьохсот мітингувальників.

"Тут більше десяти народних депутатів, а ви вчиняєте провокації", - попереджує Мірошниченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київрада нічого не встигла прийняти, Герега звернеться до Азарова

Через хвилину чути хруст дерева. "А що ж робити?" - каже хтось із депутатів. Двері падають в залу. Опозиціонери проходять.

Більшість провладних депутатів Київради схоплюється і біжить до столу Галини Гереги. Решта скандує "Перерву! Перерву!"

"Та яка перерва. Це все, хлопці. Сесія закрита", - каже "бютівець" Андрій Павловський.

Нардепи запитують у Гереги, чому двері були заперті на ключ, і їх не пропускали.

"Я дверей не зачиняла! Не знаю, хто це зробив! Я пройшла вільно, як і всі депутати", - відповідає секретар. Біля неї знизує плечима Анатолій Голубченко.

Через 5 хвилин Галина Герега закриває засідання. Загалом сесія тривала близько десяти хвилин.

По залу ходить голова Солом'янської РДА Максим Луцький. Обдивляється зламане крісло в першому ряду. Має розгублений вигляд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На засіданні Київради мали розділити більше 200 млн гривень

"Я дуже радий завжди надати приміщення Солом'янської райадміністрації для проведення сесій Київради. Звісно знав, що можуть бути перешкоди в роботі з боку опозиції. Але, щоб так, не думав. Адже були певні домовленості влади з опозицією, що мітинг під адміністрацією буде мирний. Я особисто переговори не вів. Чув зі ЗМІ", - говорить Луцький.

"Народні депутати від опозиції сьогодні прийшли сюди, щоб проконтролювати, що тут відбувається. Міліція та депутати-"регіонали" нас не пускали. Тому ми були вимушені вдатися до таких дій. Я радий, що це збіговисько закінчилося", - каже Андрій Іллєнко. Його однопартієць Олег Сиротюк на запитання журналістів, хто має ремонтувати будівлю Солом'янської РДА, відповів: "Якщо Київрада ініціювала це незаконне засідання, то нехай вона і платить".

Після того, як депутати розійшлись, до зали заходить слідчо-оперативна група. Експертна служба бере відбитки пальців із дверей.

"Запиши у протокол: у виламуванні дверей брали участь три народні депутати Олександр Бригинець, Ігор Мірошниченко й Андрій Іллєнко", - каже один із оперів слідчому.

Галина Герега заявила, що цього року Київраду не збиратиме.

Зараз ви читаєте новину «Вирвані "з м'ясом" двері і зламані стільці: нардепи змусили Герегу закрити засідання Київради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути