неділя, 24 листопада 2013 17:38

"Вставай, мила моя, вставай!" - "Євромайдан" у Києві зібрав більше 100 тис. учасників
32

Фото: Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

- А где у Вас тут памятник Шевченку? - питає хлопець, беручи у продавця пластмасовий стакан із залитою окропом "Маккавою".

- Так от туди ж, куди люди пруть, - відповідає чоловік вказуючи пальцем в сторону Бесарабської площі.

Близько 100 тисяч українців взяли участь у Народному Віче "За європейську Україну!". Попередньо вони пройшли ходою від бульвару Тараса Шевченка до Європейській площі. Люди вимагали від влади не згортати європейський курс країни.

Об 11:00 біля метро "Університет" активісти збираються колонами, зокрема "ударівці" та представники "Батьківщини". Люди сходяться звідусіль. Їх близько 5 тисяч, проте вони приїхали з усіх міст країни.

- Мені би євроінтеграцію, і життя наше стане краще. Знаю, тому і вийшов, - каже підприємець Сергій Калінчук, який вийшов на акцію із дітьми та дружиною. - А от як іще і Юлю "під шумок" випустять, то взагалі буде добре.

Навпроти головного корпусу Національного університету виставили агітаційні машини. Організатори закликають "звільнитися від панування режиму Януковича" та підтримати євроінтеграційний курс України. Дехто начіпив на себе стрічки у вигляді прапорів України та ЄС, та тримає в руках колоски, пов'язані блакитними стрічками. Люди провели флеш-моб Україна — це Європа. На величезному банері у вигляді карти України запрошували усіх охочих поставити мітку долоні синьо-жовтого кольору.

Ми маємо розхитувати, нагнітати революційну ситуацію в країні. Люди реально зможуть своєю силою заставити цю владу направити на шлях розвитку країну в сторону Європи. Це буде підстава для людей революційним шляхом вирішувати свої питання в Україні, - сказав лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок.

Об 11:55 нардеп від "Батьківщини" Сергій Пашинський на перехресті бульвару Шевченка та Володимирської вулиці зупиняє машини жестом "Стоп", одна таки проїхала далі, бо підбігло декілька міліціонерів.

Через кілька хвилин колона рушає. Попереду неї бігають журналісти, а нардеп Олександр Турчинов вигукує у гучномовець, аби люди не перешкоджали колоні. Частина несе синьо-жовтий прапор 20 на 15 метрів. Доходячи до Бесарабської площі колона бачить, що агітаційний намет КПУ біля пам'ятника Леніна оточили 30 міліціонерів. Вони розірвали агітпалатку, та пішли далі. Весь час лунає "Україна - це Європа" та "Банду геть!".

Біля метро "Хрещатик" люди зупиняються та співають гімн України. Вдруге вони зробили зупинку біля метро "Майдан Незалежності", де також співали. Там до них приєднується ще зо п'ять тисяч людей. Всі рушають до Європейської площі, де вже лунають пісні "Океану Ельзи".

В 13:10 колона вже доходить до пункту призначення. Виступають зі сцени біля Українського дому лідери опозиції та польовий командир Помаранчевої революції Юрій Луценко.

Пояснює, що зараз все може бути інакше, аніж дев'ять років тому.

В країні, де розгортається диктатура, треба бути готовими діяти згуртовано та сильно. Чекати від диктатора свободи, яку він віддасть вам добровільно, наївно та небезпечно. Не чекайте, не сподівайтеся і не просіть, дійте та перемагайте, - закликала ув'язнена екс-прем'єрка Юлія Тимошенко в своєму листі, який прочитала її донька Євгенія.

Олександр Турчинов зачитав резолюцію Народного Віче, в якому сказано, що в разі зірвання Угоди про асоціацію з ЄС організатори "євромайдану" вимагатимуть імпічменту президента Віктора Януковича, відправити уряд у відставку та зберуть ще більше українців.

Вже о 15:00 люди потроху розходяться. Турчинов каже, що після мітингу на Європейській площі буде організовано штаб акції протесту. Організатори повідомили, що розпочинають безстрокову акцію на підтримку євроінтеграції.

Частина людей вирушає і бере в облогу будівлю Уряду України. Наразі люди не розходяться, співають патріотичних пісень. На заклики опозиціонерів повернутися на Європейську площу, щоб утримувати її до ранку, вони відповідають "Стоїмо!".

Зараз ви читаєте новину «"Вставай, мила моя, вставай!" - "Євромайдан" у Києві зібрав більше 100 тис. учасників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

544

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути