Ексклюзиви
вівторок, 21 серпня 2012 12:33

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Вони дочекаються, що люди візьмуться за вила" - Мовчан про заяву Герман

"Вони дочекаються, що люди візьмуться за вила" - Мовчан про заяву Герман
Павло Мовчан: "Ніколи українець не змириться з приниженням". Фото: www.newsmarket.com.ua

"Мовними" провокаціями влада дочекається того, що народ візьметься за вила.

Так народний депутат, голова ВУТ "Просвіта" ім. Т.Шевченка Павло Мовчан прокоментував заяву радника президента Ганни Герман про те, що суспільство не відреагувало на ухвалення "мовного" закону "Про засади мовної державної політики".

"Вона хотіла, щоб всі взяли вили? Вони доведуть до цього стану. Цими заявами вони демонструють, що провокації тривають і далі. І ця заява - це теж провокація", - наголосив він.

Мовчан переконаний, що українці не дадуть себе довго принижувати.

"Одна з національних рис українці в — їх довго запрягають. Якщо провокувати, робити балканізацію, роздрібюнювати Україну — то це все дуже швидко робитиметься. Цей процес, який сьогодні пов'язаний з законом КК (автори "мовного" закону Сергій Ківалов та Вадим Колесніченко — ред.) — це є загально-політична провокація на федеральні проекти, які вони мають намір провести через референдум. Це підготовка, розробка, яку ще й створили у Москві У Києві інтелекту Ківалова та вмінні підігрувати Колесніченка - не вистачить", - підкреслив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацменшини влаштують Януковичу другу хвилю мовних скандалів

Він додав: "Вони хотіли провокацію. Вона повинна була бути негайною. Але вона буде. Це довготривала боротьба. Якщо пригадати всі попередні ситуації з мовою — вони теж не збурювали одразу Коліївщину. Але поступово йшло нагнітання, прищеплення гену спротиву. Це загальні уроки, які пройшли і європейські нації — від британців до іспанців. Яскравим прикладом є рефлексія арабів на французьку мову. Вони її опановували, але й видавлювали".

Водночас він підкреслив, що є різні способи боротьби й українці знайдуть свій власний шлях у цьому напрямку.

"Ніколи в житті українець не змириться з приниженням, яке відбувається. А для них(влади) є зараз українська та російська община. А української нації немає. Сьогодні в їхньому понятійному ряду політичної української нації немає", - впевнений він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маринович: "На політичні викрутаси Герман щодо мови реагувати не хочу"

Водночас, Мовчан не став прогнозувати, коли саме можна очікувати на це суспільне збурення. "Це справа Господня. Я завжди посилаюся на те, що слово — це виключно сфера не людська. Той, хто замахується на мову, замахується на самого Всевишнього. Але вони навіть не усвідомлюють цих елементарних речей", - наголосив він.

"Для них немає такої категорії як Україна. Є територія, є державне утворення, яке може існувати без мови, культури, традицій, без тих найважливіших підвалин, на яких тримається будь-яке державне утворення. А мовний чинник — це вирішальний чинник, як показав світ", - підсумував Мовчан.

Зараз ви читаєте новину «"Вони дочекаються, що люди візьмуться за вила" - Мовчан про заяву Герман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

103

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути