понеділок, 23 лютого 2015 10:44

"Влада не дає навіть надій на краще життя"
5

Фото: Тарас ПОДОЛЯН

"Війна тримається на патріотизмі і на волонтерах", – прикрикує у неділю на Майдані незалежність вусатий чоловік. Його обступили колом ще троє.

"По телевізору нам брешуть, – продовжує він. – Форма, яка приходить хлопцям від держави – це непотріб з минулого сторіччя. Вона швидко запалюється. Горить від вогню".

"Треба армію кріпить. Військову промисловість підіймати. Інакше з нашими сусідами мирно жити не будемо. Щоб мирно жити треба мати силу. Путін розуміє тільки силу", – розповідає Петро Ковтонюк. Cтоїть з товаришем навпроти згорілого будинку Профспілок.

Неподалік пенсіонерка витирає сльози білим носовим платком. У неї глибокі зморшки. Вдягнута у стареньке темно-коричневе пальто. Дивиться фотографії загиблих героїв Небесної сотні на встановленому на Майдані екрані.

"Скільки полягло людей на Майдані", – каже вона.

Опівдні на вул. Інститутська у Києві вишукуються в одну лінію президенти – Польщі Броніслав Коморовський, Литви Даля Грібаускайте, Словаччини Андрей Кіска, Європейської Ради Дональд Туск. З ними президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною. Усі тримають один одного під руки. Йдуть ходою на вул. Шовковична. Далі – Грушевського, Європейською площею. Ходу назвали "Маршем Гідності". Він присвячений вшануванню загиблих на Майдані незалежність під час "Революції гідності". Рік тому 18-20 лютого у центрі столиці розстріляли 86 людей, 17 – поранили. Вшанувати загиблих прийшло кілька тисяч людей.

"Люди хотіли змін в країні. Нічого цього не відбулось. Боляче про це говорити. Влада не дає навіть надій на краще життя. Олігархів пов'язала павутина. І це не тільки в Україні, а у всьому світі. Люди готові до змін, а верхи борються за свій капітал, маєтки. Мабуть, не один рік, і не одне десятиліття нам треба, щоб зрушитись з мертвої точки. Повернуться хлопці з Донбасу і наведуть тут лад. Одна надія на патріотів, які зараз воюють", – розповідає Ніна Ткаченко. Вона йде ходою з сестрою.

Вулицею Інститутська підіймаються двоє жінок. Вони зупиняються. Фотографуються на фоні людей.

"Изменения в стране зависят не только от власти, но и от гражданского общества", – каже чорнява Олена Саченко.

"Общество изменилось, – додає її подруга Лідія. У неї до шкіряної сумки прив'язана жовто-блакитна стрічка. – Посмотрите вокруг. Нет ни одной бумажки, ни одного окурка. Люди себе этого уже не позволят".

На алеї Небесної сотні чоловік з дружною кладуть червоні гвоздики.

"Это горе народ Украины никогда не забудет", – махає рукою сивий чоловік і йде.

"Я 18-го числа людей на собі тягнула", – згадує Галина Найда. В неї на очах сльози. Витирає їх рукою.

"Стояли на Майдані, а потім почали стріляти. Люди падали біля нас. Ми їх тягнемо, а не можемо. Ніхто не розумів, що тоді відбувається. Ми на Майдані весь час були", – розповідає Галина Денисенко. В неї з під-шапки видно біляве волосся. Губи нафарбовані яскравою рожевою помадою.

"Ми на Майдані стояли, бо знали, що при владі бандити", – додає Галина Найда.

Натовп людей ходою спускається на Європейську площу.

"Владі не вистачає єдності, – каже тихо Микола Вижак. – Їй заважають олігархічні інтереси. Ніхто не хоче поступати своїми статками. Україна зубожіла. У людей нема віри до влади. І до цієї довіра падає. Немає рішучих дій".

Хода завершується за 45 хвилин на Майдані незалежність. Біля стели священики проводять панахиду за загиблими. Читають молитву за мир в Україні. Люди несуть жовто-блакитний прапор. Грає пісня "пливе кача".

"Майдан был не зря. Власть не дорабатывает, но нельзя говорить, что ничего не сделано", – розповідає Артем Лесик. У нього на рюкзаку пришитий чорно-зелений шеврон

"Укроп". Дістає з кишені синю пачку цигарок "Ротманс". Запалює.

Люди на Майдані не розходяться. Гуляють центром. Кладуть квіти героям Небесної сотні.

Зараз ви читаєте новину «"Влада не дає навіть надій на краще життя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути