понеділок, 12 листопада 2012 16:43

Владі необхідно, щоби оцінка виборів була позитивною, але в останні тижні вона "зійшла з катушок" - експерт

Владі необхідно, щоби оцінка виборів була позитивною, але в останні тижні вона "зійшла з катушок" - експерт
Андрій Золотарьов: Україні вкрай потрібні гроші МВФ. Фото: most-dnepr.info

Владі зараз вкрай необхідно не погіршувати стосунки з Європою і заходом загалом, бо економіка країни знаходиться на межі.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов, коментуючи заяву МЗС Канади щодо того, що українські парламентські вибори не відповідали демократичним стандартам.

"Для влади позитивна оцінка виборів критично необхідна. Тому що фінанси, як кажуть, "співають романси". Це фактично визнав і наш прем'єр, який дуже багато і красиво розповідав про досягнуту "стабільність" і "покращення". Але справи набагато гірші і зараз для української економіки рахунок іде на дні, гроші вкрай необхідні. А де ж їх взяти, як не на заході? Адже з Росією горщики побито і там виставлено дуже конкретні умови економічної допомоги Україні. Тому гроші можна взяти тільки на заході, а точніше, у МВФ. Заява Януковича про відповідну подальшу співпрацю з МВФ це підтверджує", - наголосив він.

Політолог підкреслив, що якби не ті події, які відбувалися в останні тижні на проблемних округах під час підрахунку голосів, то вибори в Україні однозначно визнали б досить демократичними. "Але все вийшло не так, як гадалося, - підкреслив експерт. - Велике досягнення для влади було не в плані чесності та прозорості виборів, а в тому, що вона навчилася ховати кричуще порушення, які робила на всіх етапах виборчої кампанії. І фактично лише деякі іноземні спостерігачі були в стані оцінити таку "спритність" влади. Більшість же схилялися скоріше до позитивних оцінок виборів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Європарламенті вже говорять про санкції проти України - міністр Швеції

Золотарьов зазначив, що міжнародні спостерігачі одразу після дня голосування не побачили "ані використанні бюджетних коштів для реклами партії влади, не доволі жорсткий адміністративний ресурс, ані зачищення електорального поля від потенційних опозиційних кандидатів на сході України, як це спостерігалося по декількох округах на сході, коли, наприклад, у Дніпропетровській області проти людей порушували кримінальні справи за притягнутими за вуха приводами і люди замість виборчої кампанії вимушені були вдаватися в біга".

"Ті порушення, які були особливо на мажоритарних виборчих округах, пройшли повз очі західних спостерігачів. Але все почалося після початку підрахунку голосів, коли побачили, що монопартійної більшості, яким було завдання, у Партії регіонів утворити не виходить. Тоді влада з'їхала "з катушок", як то кажуть, - наголосив він. - І протягом тижня ми побачили акт політичного ексгібіціонізму. Влада показала все, на що вона спроможна — і підрахунок голосів за допомогою "Беркуту" і фактично викреслення тисяч виборців і їхньої волі з результатів виборів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від висновків ОБСЄ залежить подальший шлях України до ЄС - Огризко

Саме це, на думку експерта, може відбитися на остаточних висновках міжнародних спостерігачів щодо українських парламентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «Владі необхідно, щоби оцінка виборів була позитивною, але в останні тижні вона "зійшла з катушок" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути