неділя, 10 листопада 2013 16:30

"Вілкул може бути прем'єром як за Януковича, так і Кличка" - політолог

"Вілкул може бути прем'єром як за Януковича, так і Кличка" - політолог
фото: www.nr2.ru

Український політичний клас завжди має в рукаві "краплену карту". Зараз це — Віталій Кличко. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав політолог Володимир Цибулько.

"Європейці — прагматичні люди. Поки що Віктор Янукович виконує всі взяті на себе зобов'язання. Влаштовує і оточення, і Європу. Аби його перемогти, Віталієві Кличку треба не робити дурниць. Доля дарує йому великий шанс стати президентом. Усе залежатиме від його поведінки після саміту у Вільнюсі. Не виключене переформатування парламенту. Наприклад, змінять регламент із наданням можливості створювати депутатські групи з правами фракції. Частина мажоритарників і опозиціонерів, яких лідери зробили політичними кріпаками, туди перейдуть. Більшість може зрости до 300 депутатів і триматиме проєвропейський курс. Кличкові треба буде приєднатися до такої більшості. Виборець зрозуміє це", - зазначив політолог.

За його словами, зараз Віктор Янукович змушений доводити реформи до логічного завершення.

"Кличко — це часовий люфт, коли, замінивши одну персону в державі, можна буде якийсь час нічого не робити. Його можливе президентство — це повернення до моделі парламентсько-президентської республіки. Не просто так зараз працює Конституційна асамблея. Якщо Віталій переможе 2015 року, то за кілька місяців проведе дострокові парламентські вибори. Партія людини, яка очолює країну, напевне, отримає більшість. "Батьківщина" на той час матиме відсотків до 12. Електоральне ядро Партії регіонів дозволятиме їй і надалі отримувати 20-25 відсотків. У Кличка виникне питання: з ким створювати більшість і хто очолить уряд. Якщо існує втома від старшого покоління "регіоналів", то є середнє — типу Тігіпка. Якщо втомляться й 50-десятирічні, є молоді — Арбузов, Клименко, Вілкул. Останній цілком може стати прем'єром як при Януковичі, так і при Кличкові. Він — представник групи Ахметова. А той є одним із найактивніших агітаторів за євроінтеграцію", - наголосив Цибулько.

На його думку, якщо президентом знову стане Віктор Янукович - як людина із радянським досвідом, далі будуватиме соціальну державу.

"Старатиметься зберегти виплати пенсій, компенсації при народженні дітей. Прихарчовуватиме виборця. Оточення Кличка менше схильне до ігор у соцзахист. Пробуватиме швидко створити умови, щоб охочі могли заробляти. Янукович намагатиметься зберігати науковий комплекс — насамперед, Академію наук. Команда Кличка і це поставить на самовиживання. Якщо його економічну доктрину формуватиме Віктор Пинзеник (екс-міністр фінансів, нардеп від УДАРу. — ред.), державний вплив мінімізовуватиметься. Для України це — добре. Маємо мобільне населення. Воно швидко пристосується до будь-яких правил ведення економіки, вдосконалить їх під себе і зароблятиме. Це — непоганий шанс для середнього класу, який буде головним чинником виходу економіки із кризи", - зауважив Цибулько.

Зараз ви читаєте новину «"Вілкул може бути прем'єром як за Януковича, так і Кличка" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути