субота, 22 жовтня 2016 15:21

"Відродження" хоронить "Наш край"

"Відродження" хоронить "Наш край"

Депутатська група "Відродження" зуміла пригасити внутрішні чвари. Таким чином її минула доля бути кадровим резервом для інших парламентських об'єднань, яку їй пророкували в парламентських кулуарах. "Країна" писала про те, що члени "Відродження" можуть доповнити нову депутатську групу "Наш край", створення якої обговорювалося за участю Адміністрації президента (АП). Навпаки, судячи із заяв керівництва "Відродження, це парламентське об'єднання (23 члена) саме чекає поповнення з числа депутатів-мажоритарників, які зараз або у позафракційним статус, або поки входять до складу інших фракцій або груп.

Знову разом

"А ми вже помирилися!" - Радісно процитував "Країні" фразу з мультфільму "Зима в Простоквашино" видатний представник "Відродження". Справа була на днях. Він мав на увазі недавню історію, коли частина членів групи встала в опозицію до Віталія Хомутинника, який з певного моменту одноосібно очолив депутатське об'єднання. Негласним лідером депутатів, незадоволених Хомутинником, називали Віктора Бондаря, який у свій час ділив з ним, а також Валерієм Писаренком, керівництво "Відродження".
Перед групою замаячив розкол, на розвиток якого зіграло загострення відносин між Хомутинником і бізнесменом Ігорем Коломойським. На останнього у своїй діяльності орієнтуються ряд членів "Відродження". Ситуацію спробувала використовувати в своїх цілях команда президента. Там стали виношувати плани переманити частину "Відродження" в нову депутатську групу "Наш край" (партія з такою назвою - це проект АП, сформований під місцеві вибори 2015 року зі перспективою на перевибори парламенту). Характерно, що член групи "Відродження" народний депутат Антон Кіссе одночасно є і співголовою партії "Наш край" (НК). Також з намірами "влити" "Відродження" в "Наш край" пов'язали і обшуки у Геннадія Кернеса.

Зберігшись, "Відродження" ставить проект власної групи "Нашого краю" у Верховній Раді під сумнів.

Джерело видання в Адміністрації президента підтвердило, що ідея з групою "Нашого краю" "зависла" через вирішення конфлікту всередині "Відродження", а також в силу різниці позицій, зайнятих депутатами групи "Воля народу". "Якщо в" Відродження "існує дві-три підгрупи впливу, то публіка в" Волі народу "взагалі різношерста. Збалансувати інтереси всіх не вдалося", - пояснює співрозмовник, що побажав залишитися анонімним.
Як писала "Країна", АП вдавалася навіть до тиску, щоб домогтися лояльності членів групи і її політичних покровителів заради входження депутатів в об'єднання під брендом "Нашого краю".

За словами депутата-соратника Віктора Бондаря, сигналом подолання протиріч в групі повинно стати оголошення того співголовою "Відродження" разом з Хомутинником на наступному пленарному тижні. "Бондар і Хомутинник вирішили зарити сокиру війни. Взаємних претензій накопичилося достатньо. Але розумні люди завжди домовляються", - сказав співрозмовник, який побажав залишитися неназваним. При цьому він стверджує, що до згоди сторони дійшли без чийогось посередництва. Так він відповів на запитання "Країни", намагалися посприяти примиренню Ігор Коломойський або член політради партії "Відродження", мер Харкова Геннадій Кернес, якому приписують певний вплив на політичну силу і її групу в парламенті.

"У дозволі нашої проблеми зовнішній фактор не грав ролі", - запевняв він "Країну".

Ще одним свідченням перемоги над розбіжностями, за його словами, буде збереження статус-кво в самій партії "Відродження", де Бондар є головою, а Хомутинник очолює політраду.

Офіційно в депутатській групі продовжують наполегливо заперечувати взагалі наявність будь-яких розбіжностей, не кажучи вже про загрозу розвалу.

"У нас немає розбіжностей, а різні думки - це нормально", - прокоментував "Країні" Віталій Хомутиннік.

Більш того, він спрогнозував, що чисельність групи "Відродження" має зрости до 30 членів за рахунок інших мажоритарників, однак не назвав імена. За інформацією видання, кандидатами на вступ до лав "Відродження" вважаються народний депутат Юрій Шаповалов, обраний в Раду по мажоритарному округу в Полтавській області, і Віктор Развадовський, який пройшов по мажоритарному округу у Вінницькій області. Обидва ще числяться в депутатській групі "Воля народу" (ВН), хоча Шаповалов вже заявив про своє бажання вийти, ніж поставив це об'єднання під загрозу розпуску.

Джерело видання в ВН стверджує, що Шаповалов і Развадовський поповнять "Відродження" теж на наступному пленарному тижні.

А співрозмовник в "Відродження" спрогнозував швидке приєднання до групи ще двох позафракційних мажоритарників з Харківської області, не уточнивши кого саме. Взагалі-то таких в Раді чотири, включаючи Євгена Мураєва, який покинув фракцію "Опозиційного блоку".

Поєднуючий бюджет

Незважаючи на бадьорі заяви з обох таборів "Відродження", настороженість у відносинах між ними залишається. Так, соратники Бондаря підозрюють, що до поділу керівництва з Хомутинником справа може не дійти. Не без підстав: джерела в оточенні одноосібного лідера "Відродження" спростовують перспективи співголовування.

Крім того, за інформацією видання, кожен табір самостійно домовлявся з урядом про роздачу субвенцій з держбюджету для своїх округів. Вийшло і у тих, і інших. Згідно нової бюджетної програми, загальна сума субвенцій під загальним формулюванням "На соціально-економічний розвиток окремих територій" запланована в розмірі 1 млрд. Гривень.

Ці гроші поділять між собою депутати з коаліції і представники груп "Відродження" та "Волі народу".

Співрозмовник в "Відродження" говорить, що на округу членам групи виділять понад 20 млн. Гривень кожному. Але це ще не все. Частини депутатам вдалося вписати в статті бюджету кошти на ремонт доріг в своїх округах. Не дивно, що "Відродження" підтримала 19 голосами проект постанови про висновки і пропозиції до проекту закону про держбюджет на 2017 рік.

Зараз ви читаєте новину «"Відродження" хоронить "Наш край"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути