четвер, 21 лютого 2013 23:45

"Від початку правління нинішньої команди дві тисячі заможних бізнесменів виїхало з України" - Слабошпицький

"Від початку правління нинішньої команди дві тисячі заможних бізнесменів виїхало з України" - Слабошпицький
Фото: newtimes.ru

За всіма рейдерськими захопленнями в Україні стоїть влада. Про це у коментарі Gazeta.ua розказав Михайло Слабошпицький, письменник, видавець та громадський діяч.

"Спроба захоплення Будинку творчості в Ялті  свідчить про цілковиту криміналізацію влади — оскільки влада завжди підіграє рейдерам. В держави є міліція, СБУ, суд, тобто, тисячі засобів це зупинити, але вона цього не робить. Людина, яка не знає ситуації, приїхавши в Україну, сказала б, що у влади — параліч, що це безвладдя. Але це неправда — влада веде свою війну. Я знаю людей, в яких зараз просто забирають бізнес, яких шантажують. Джип мого знайомого вже тричі обстріляли на трасі. Він сказав: "Якби хотіли вбити — вже б вбили. Це вони хочуть налякати, щоб поступився бізнесом". Я говорив з представниками СБУ. Було сказано: "Від початку правління нинішньої команди дві тисячі заможних бізнесменів — мільйонерів! -  виїхало з України". Хтось передоручив бізнес, хтось продав за безцінь — але або представникам влади, або тим, хто діє під її прикриттям. Влада стоїть за всіма захопленнями - бо в ній немає людей, відокремлених від бізнесу. Кожен з них представляє якусь фінансову групу", - зазначив він.

Михайло Слабошпицький переконаний, що такими діями влада може спровокувати громадянську війну.

" З одного боку, якщо рейдерство триватиме, то ми можемо мати єврейські погроми. Був би я євреєм на цих Корбанів, Кіперманів подав би в суд — за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Бо їхні дії розпалюють антисемітизм, люди починають думати, що всі євреї такі. З іншого боку - ми на грані нової жовтневої революції. Занадто багато людей втратили все завдяки "прихватизації". А якщо кинути в народ гасло "грабь награбленное" - народ від цього п'яніє. Люди сприймають це з більшою охотою, ніж "візьми лопату і сади картоплю". Але знову-таки - проводирі, які з'являться, матимуть в революції свою мету, зовсім інакшу від тієї, яку вкладатимуть люди. Ми це бачили навіть на прикладі помаранчевої революції. Проблема в тому, що у нас відсутнє громадянське суспільство. Перший крок до нього — це коли до людей дійде, що треба обороняти і студентів, і підприємців, і жертв рейдерських захоплень - бо завтра займуться вже ними. В розвинутих країнах влада заграє з недержавним сектором і середнім класом. Саме він є там господарем — бо складає  60-70% населення. Як вони проголосують — так і буде, не зважаючи на всіх мільйонерів з їх грошима. А в нас і досі рабська перелякана психологія, плюс українська хвороба - "моя хата скраю", - підсумував письменник.

Нагадаємо, 20 лютого в Ялті відбулася спроба рейдерського захоплення пансіонату "Будинок творчості письменників ім. А. П. Чехова", який належить Спілці письменників України. Штурм здійснювали близько 50 людей з вогнепальною зброєю та вибуховими пристроями.

Зараз ви читаєте новину «"Від початку правління нинішньої команди дві тисячі заможних бізнесменів виїхало з України" - Слабошпицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути