середа, 05 лютого 2014 07:02

Віце-прем'єр Вілкул поїв гречку в гостях у донецьких безхатьків
18

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Під час робочої поїздки до Донецька у вівторок в.о. Віце-прем'єр-міністра, Голова Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександр Вілкул перевірив роботу пунктів обігріву. Зокрема, провів робочу нараду щодо роботи соціальних патрулів та пунктів обігріву в одному з таких на вул. Артема.

- Ще до приходу великих холодів усі рятувальники були переведені на цілодобовий режим роботи, - розповів Олександр Вілкул. - Вночі було до мінус 35, вдень - до мінус 25. І це з поривами вітру, що обумовлювало пориви ліній електропередач. Близько 1700 населених пунктів в країні було знеструмлено. З них в 1600 електропостачання вже повністю відновлено. У 102 пунктах ще роботи тривають. Більше усіх постраждали Одеська область, Миколаївська, Херсонська, Донецька і Дніпропетровська. Мобільні пункти обігріву врятували від морозу 55 тисяч людей в країні. Тільки 4,5 тисячі чоловік звернулися за останню добу. А в другій половині лютого за прогнозом буде різке потепління до +10. Враховуючи великий покрив снігу, даємо доручення рятувальникам особливу увагу приділити прочищенню ливньовок та колекторів. У сьогоднішній обстановці дуже важливо зберігати життєздатність усіх систем забезпечення.

Виявилося, що мешканці пункту обігріву неподалік від Донецького залізничного вокзалу медичною допомогою та харчуванням забезпечені достатньо. У цьому пункті щодоби харчуються близько ста чоловік. Але, як розповіли безхаткі, в день приїзду міністра до їх звичайного раціону - суп, гречана каша, чай, сало, хліб - додали ще і варену ковбасу. "Червоний хрест" забезпечує нужденних теплим одягом. Ночами мешканці пункту сплять, сидячи за столами. А головною проблемою вважають туалет. До нього доводиться бігти на вокзал, який розташований на відстані більше 500 метрів.

Подружжя з Криму попросило у Вілкула гроші на проїзд додому. Вони розповіли, що приїхали на заробітки, працювали на ринку, але їм не заплатили. Міністр пообіцяв, що цим людям допоможуть доїхати.

Бездомні дякували міністрові за створені для них умови. Вони обговорювали події в країні, хвалили політику Віктора Януковича і лаяли євромайданівців. До того, що відбувається в країні усі вони відносяться негативно. Змін на краще не чекають.

- В Києві зараз йде війна. Що ці западенці хочуть? Міняти життя? Це ні до чого хорошого не приведе, - розповіла 25-річна Марина з Харцизську.

23-річна донетчанка Олена Шевелєва розповіла, що вже 7 років живе на вулиці після того, як її вигнала мати.

- Влітку сплю де припаде, а взимку на вокзалі або тут, - розповіла Олена. - Я не розумію навіщо ці бійки відбуваються в країні.

7 років поневіряється по вокзалах, але на відміну від інших бездомних має документи і отримує пенсію безхатько Михайло Григорович. Нещодавно навіть купив собі новий телефон, але на оренду житла викроїти не може. Отримує 990 гривен пенсії, хоча має робочий стаж більше 40 років.

- Тут у нас з тиждень назад був хлопець, що агітував на антимайдан, - розповів Михайло Григорович. - Пропонував близько сотні гривен, а може й більше. Але я не поїхав, хоча Віктору Федоровичу доки довіряю. Справа не в грошах, я самодостатня людина і мене не спокушає плата. Я б хотів подивитися Київ, але нагода не трапилася. Виступаю проти обох майданів. Категорично проти будь-якого насильства. Президентів міняй - не міняй, а порятунок потопаючих – лишається справою рук самих потопаючих.

Загалом на території Донецької області працюють 242 пунктів обігріву. За завданням Уряду по всіх регіонах України діє понад 5300 пунктів обігріву.

Зараз ви читаєте новину «Віце-прем'єр Вілкул поїв гречку в гостях у донецьких безхатьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути