вівторок, 10 квітня 2012 14:04

"Вибори покажуть, хто хоче просто бути в парламенті, а хто просуває свої ідеї"

"Вибори покажуть, хто хоче просто бути в парламенті, а хто просуває свої ідеї"
Партії не будуть будувати конкретно під якісь вибори, вважає політолог Віталій Бала Фото: glavcom.ua

Від рішення Конституційного суду про заборону "паралельного" балотування виграє український народ. Про це Gazeta.ua заявив голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Є відомі люди у партійний списках тих політичних сил, які зараз при владі. Вони хотіли балотуватися у мажоритарному округу і одночасно мати місце у партійному списку, щоб люди голосували за цю партію. Перемігши на мажоритарці, вони б давали можливість підніматися своїм однопартійцям. Ці ритуальні танці із шаманськими заклинаннями перед кожними виборами уже набридли. А тепер їм треба визначатися: або забезпечувати у партійному керівництві людей, які можуть повести партію, або самим йти за партійними списками. Таким чином, буде потрошки відбуватися оновлення усіх політичних сил. Виборці матимуть ширший вибір кандидатів", - зазначив політолог.

На його думку, лідери партій "Україна-вперед" Наталя Королевська, "Удар" Віталій Кличко, ВО "Свобода" Олег Тягнибок хотіли б пройти і по мажоритарці, і за партійними списками. Але на думку політолога, вони мають йти тільки на чолі своїх політичних сил.

"Ці вибори покажуть, хто хоче просто бути в парламенті, а хто просуває свої ідеї, свою партію. І навіть якщо не вийде пройти в парламент, партії із чіткою ідеологією потраплять туди наступного разу. Рано чи пізно люди це оцінять. Якщо хтось із них захоче себе підстрахувати і пройти в парламент по мажоритарці, це буде свідчити про дріб'язковість. Я особисто буду вважати, що ця людина не має називатися лідером конкретної політичної сили, бо вона кинула свою партію. Це буде політична люстрація лідерів партій перед громадянами. Відбудеться структуризація партій як політичних сил. Партії не будуть будувати конкретно під якісь вибори", - наголошує голова Агентства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" запевнила, що ніщо не вплине на перемогу опозиції на виборах

Бала зазначив, що рішення КС дає можливість появі нових імен у парламенті, які принесуть щось справжнє і нове для країни. Інакше відбулася б певна консервація. 450 місць в Верховній раді були б застраховані з двох сторін.

"Критики цього рішення виходять із політичної доцільності певних сил. Більшій половині громадян не цікавий зараз "междусобойчик" між владою і опозицією, бо лідери нинішньої опозиції всі були при владі", - відмітив експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Вибори покажуть, хто хоче просто бути в парламенті, а хто просуває свої ідеї"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути