Ексклюзиви
субота, 03 листопада 2012 06:45

Виборчі протоколи до суду привіз "Беркут"
17

Беркут у будинку Первомаської Окружної виборчої комісії
Фото: Юрій Луканов
Іван Варченко веде мітинг під будинком Первомайської ОВК з кабіни мікроавтбуса
Учасники мітингу протесту під Первомайською ОВК
Біля залу суду
Опозиційний депутат Геннадій Москаль приїхав поборотися за справедливість

Під будинком Первомайської окружної виборчої комісії Миколаївської області у п'яницю біля восьмої години вечора товпилося чоловік п'ятдесят – шістдесят народу. Хоча напередодні в інтернеті ширилася інформація про те, що тут відбуваються масові акції протесту і навіть сутички з "Беркутом". Люди перекрили трасу Київ-Миколаїв.

Протести почалися після того, як на сайті Центральної виборчої комісії раптово сталася зміна переможця виборів по 132-му округу. Це при тому, що було пораховано 100 відсотків голосів. Кандидат від об'єднаної опозиції 59-річний Аркадій Корнацький був замінений на висуванця від Партії регіонів 54-річного Віталія Травянка. Прихильники Корнацького прийшли під окружну комісію вимагати справедливості.

- Десь на початку вересня мені розповіли, що проти мене порушують кримінальні справи, - розповідає по телефону Аркадій Корнацький, який перебуває зараз за кордоном, - Я вирішив, що керувати кампанією краще з-за кордону, ніж з тюрми. Вивіз родину до США, а сам повернувся ближче. Кампанію виграв, але ж її результати були брутально фальсифіковані у всіх на очах. Мені розповіли, що робиться все з за вказівкою сина президента Олександра Януковича. Моя аграрна фірма входить до найпотужніших в своїй галузі фірм України. А ще під ділянкою землі міститься граніт на 400 мільйонів доларів. Чистого прибутку там може бути десь на 200 мільйонів. Вони хочуть відібрати такий жирний шматок. У цьому причина гонінь на мене.

Крізь шибки у дверях Обласної окружної комісії видно чоловіків у шоломах. Це бійці "Беркуту".

- Ви нас для чого знімаєте? - до дверей підходить міліціонер у звичайній формі, - Для газети? О, так це ми на всю Україну гриміти будемо.

- Вже гримите, - каже літня жіночка.

Біля будинку комісії зупинився мікроавтобус. Чоловік, не виходячи з кабіни, почав говорити у мікрофон, що всупереч закону у Корнацького хочуть відібрати перемогу.

- Я депутат Харківської облради від "Батьківщини" розповідає ведучий мітингу Іван Варченко, - приїхав підтримати однодумця. Сьогодні вранці "Беркут" за рішенням суду увірвався до будинку ОВК, забрав всі протоколи і повіз у Миколаїв до суду. Зараз має початися засідання.

Якісь хлопці вішають на мікроавтобус державний прапор. А Іван Варченко в мікрофон співає гімн України. Він закликає присутніх не розходитися. Обіцяє, що буде гітара і їм стане веселіше.

Через дві з половиною години біля Миколаївського окружного адміністративного суду мене зустрічають дві шеренги бійців "Беркуту". Вони пропускають до суду, перевіривши документ.

У приміщенні суду людно. Сновигають бійці "Беркуту". Тут повно прихильників Корнацького. Народний депутат від опозиції 63-річний Геннадій Москаль каже, що він приїхав підтримати Корнацького, бо проти нього вчинили сваволю. Народний депутат від Партії регіонів 55-річний Володимир Зубанов каже, що спостерігачі від Партії регіонів розповіли йому, що виграв кандидат від ПР, але є конфлікт і все має вирішуватися в судовому порядку. Він приїхав на суд, щоб переконатися, що на суд ніхто не тисне і не побачив тиску.

Чути англійську мову. Спостерігачка від ОБСЄ Францизска Бест відмовляється давати оцінку тому, що відбувається, бо "процес ще не завершено". Обіцяє, що буде стежити за ним до кінця. За її словами, загалом сорок п'ять спостерігачів від ОБСЄ продовжують стежити за подіями в усіх регіонах України.

З позовом до суду звернувся до кандидат у депутати 42-річний Анатолій Пешехонов, який набрав менше 1,5 відсотка голосів і якого називають на окрузі технічним кандидатом від представника Партії регіонів.

Двоє його представників чоловік і жінка відмовляються називатися і кажуть, що замовник заборонив їм будь-що коментувати.

Адвокат від "Батьківщини" Андрій Ничипорчук твердить, що позов подано про скасування рішення Окружної виборчої комісії на 132-му окрузі. За його словами, позивач вказує на порушення лише на чотирьох виборчих дільницях, але він чомусь вимагав передати до суду протоколи всіх дільниць. Андрій Ничипорчук висловив припущення, що таким чином з допомогою міліції готувалися фальсифікації, але шум в пресі зупинив їх. Він сказав також, що Окружна виборча комісія остаточні результати вивела невірні, які не співпадають з результатами з виборчих дільниць – вона завищила результат представника Партії регіонів.

Бійці "Беркута" просять розступитися. До залу проходять троє суддів. За ними просочується чоловік сорок і журналісти.

Представники "Батьківщини" просять суд звірити цифри протоколів з виборчих дільниць і підсумковий протокол від ОВК. За їхніми словами, цифра у протоколі ОВК не відповідає тому, що надали дільничні комісії. Однак судді відмовляють, оскільки предмет позову зовсім інший. Відмовляються також надати для ознайомлення протоколи з дільниць.

Після заслуховування позицій сторін суд іде до дорадчої кімнати. Люди починають розходитися. Один з юристів висловлює припущення, що підсумковий протокол скасують і повернуть до ОВК. Хай вона сама розбирається. Фальсифікувати не посміють, бо розрив між Корнацьким і Травняком становить десь чотири тисячі голосів. До справи привернуто всезагальну увагу і будь хто побоїться фальсифікувати.

Зараз ви читаєте новину «Виборчі протоколи до суду привіз "Беркут"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути